5 redenen waarom dagromen over je vakantie nog leuker is dan de reis zelf

Als je nadenkt over het leukste deel van je vakantie, vliegen er misschien beelden voorbij van jezelf in een hangmat, kokosnoot met rietje in hand of romantische diners bij kaarslicht in authentieke restaurants. Toch zou het gelukkigste moment van je vakantie zich nog ver voordat je in het vliegtuig gestapt bent kunnen afspelen. Dit is de uitkomst van een onderzoek uit 2010 gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Applied Research in Quality of Life: het plannen van een tripje en het erop voorbereiden kunnen je gelukkiger maken dan daadwerkelijk op reis gaan. Een belangrijk inzicht als je budget toch niet zo groot was om dit jaar naar verre, dure oorden te gaan.

Ontsnappen aan de routine

De studie wees uit dat alle vakantiegangers een significante geluksboost kregen tijdens het plannen van hun vakantie, omdat ze uitkeken naar de goede tijden die eraan zaten te komen. Het is misschien ook niet zo verrassend dat 69 procent van de Amerikanen hun vakantieplannen tijdens werkuren, volgens een enquête van Travel Secrets. Jij wil toch ook af en toe ontsnappen aan de dagelijkse routine?

Post-vakantie

De situatie na de vakantie is niet voor iedereen hetzelfde. Uit het bovengenoemde onderzoek bleek dat mensen zich na hun vakantie alleen gelukkig voelden als hun vakantie ontspannend was geweest. Als de vakantie als ‘stressvol’ of ‘neutraal’ werd beschouwd, waren hun geluksniveaus post-vakantie vergelijkbaar met mensen die helemaal niet op vakantie waren geweest.

Het belang van een vakantie

De moraal van het verhaal? Soms is niet alleen de reis leuker dan de bestemming, maar geeft het plannen al meer voldoening dan de reis. Toch is het belang van een vakantie niet te onderschatten. Maar: een vakantie blijft heel gezond en meer mensen zouden er een moeten plannen én op reis gaan. Tip: probeer om meerdere kleine getaways te plannen, in plaats van één grote (stressvolle) vakantie. Op die manier heb je niet het gevoel alsof je je werk te lang verwaarloost en krijg je herhaalde geluksboosts door meerdere vakanties te plannen: een win-win situatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *