Achteraf betalen bij het online shoppen: is het een lening?

Steeds meer webwinkels bieden de mogelijkheid aan om een bestelling achteraf te betalen. Handig als je nu even niet zo veel geld hebt en toch echt die ene aankoop moet doen, maar ook praktisch als je geen zin hebt om omslachtig te gaan zitten internetbankieren en dit liever even uitstelt. Achteraf betalen bij het online shoppen is steeds populairder in Nederland, maar er zijn wel veel onduidelijkheden over. Zo weten velen niet of achteraf afrekenen voor je online aankopen nu wel of niet onder de noemer ‘lening’ valt. Twijfel jij hier ook over? Lees dan meer over dit onderwerp op deze pagina.

Achteraf betalen: het is geen officiële lening

Koop je een nieuwe trui en kies je ervoor deze trui achteraf te betalen, dan heb je in feite een schuld open staan bij de aanbieder van deze trui. Toch is het achteraf betalen van spullen geen officiële lening, aangezien er geen rente over gevraagd wordt als je gewoon op tijd betaalt. Betaal je te laat, dan zijn er wel kosten aan de rekening verbonden. In dit geval is het nog onduidelijk of het juridisch gezien om een lening gaat, maar dan maak je in ieder geval wel extra kosten voor jouw ‘schulden’ door je nieuwe trui.

In termijnen betalen: wel een lening

Koop je iets en betaal je dit artikel in termijnen, zoals vaak gedaan wordt bij grotere aankopen? Dan kan er wel gesproken worden over een lening. Aanbieders die het mogelijk maken om aankopen in termijnen te betalen, rekenen hier namelijk wel rente over. Deze rente kun je vergelijken met de rente van een standaard lening, maar dan van een andere aanbieder als de standaard kredietmaatschappij. Betaal je iets in termijnen en is de kostprijs van het product in kwestie hierdoor duurder, dan kun je dit wel zien als een soort lening.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *