Action verslaat de economische crisis

Verschillende winkelformules stonden de afgelopen jaren te schudden op hun grondvesten of legden zelfs het loodje. De teruggelopen winstmarges door de economische crisis speelden hierbij een grote rol, terwijl ook vaak de winkelformule onvoldoende met zijn tijd was meegegaan. Ook de concurrentie die vanaf internet komt, werd in verschillende sectoren te groot. Een keten die de laatste jaren juist compleet in de tegengestelde richting bewoog, is de scherp geprijsde winkelketen Action.

Van 1 winkel naar meer dan 650

Action is een Nederlandse winkelketen en begon haar bestaan in 1993 als enkele winkel in Enkhuizen. Inmiddels heeft de keten ook vestigingen in Belgiƫ, Luxemburg, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk. Het bedrijf kwam in 2011 in handen van de private equity groep 3i en tussen 2012 en 2016 vond een ruime verdubbeling plaats van het aantal winkels. Het aantal winkels liep op van 300 naar meer dan 650. De winkelketen bood hiermee werk aan 28.000 mensen.

Dynamisch assortiment voor zeer lage prijzen

Kenmerkend voor Action winkels is het sterk wisselende assortiment van circa 6.000 producten. Wel bestaat het aanbod uit vaste groepen producten, maar die kunnen qua merk en uiterlijk geregeld wisselen. Slechts 1.500 producten vormen in de winkels een vast assortiment. De prijsstelling bevindt zich doorlopend aan de onderkant van de markt. Dit vormt voor veel klanten dan ook de aantrekkingskracht van de Action. Voor soms zeer lage prijzen worden vaak bekende merkartikelen aangeboden.

Action blijft flink doorgroeien

Dat de omzettoename bij Action plaatsvindt met grote cijfers, blijkt wel uit het groeipercentage van het afgelopen jaar. Maar liefst 32 procent omzet kwam erbij en dit zette de teller op 1,95 miljard euro. Het bijbehorende bedrijfsresultaat liep zelfs op met 36 procent tot 226 miljoen euro. Wordt met de voorgaande jaren vergeleken, dan is tussen 2007 en 2016 de omzet bijna verzesvoudigd.
Groei van het aantal winkels wil Action de komende jaren vooral in Duitsland en Frankrijk bereiken. Voor eind 2016 geldt een aantal van meer dan 800 winkels als streefgetal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *