Autorijden wordt weer iets minder leuk

Amerikanen hebben allerlei systemen het leven ingeroepen, zodat ouders hun kinderen beter in de gaten kunnen houden, dat is niets nieuws. Wel hebben ze weer een nieuw systeem geïntroduceerd, maar daarover later meer. Wel opvallend is, dat de Duitsers nu ook mee gaan doen.

G-krachten

Om te beginnen de Amerikanen. Om de paranoia van de gemiddelde Amerikaanse ouder nog maar eens flink te voeden, is daar een nieuw systeem geïntroduceerd dat de agressiviteit van het rijgedrag meet. Aan de hand van G-krachten wordt gemeten of bochtjes te snel worden genomen, te gul wordt omgegaan met de slag van het gaspedaal en nog 118 andere rijkarakteristieken al dan niet aan de norm voldoen. Deze norm heeft het apparaat van huis uit meegekregen. Voldoen de waarden van de G-krachten niet aan de wensen van de module, dan waarschuwt hij de briesende chauffeur met behulp van een rood lampje. Volgens GreenRoad, de fabrikant, resulteert het in ruim de helft minder ongevallen en, belangrijker nog voor de kapitalistisch ingestelde medemens, ruim tachtig procent in ongevalgerelateerde kosten. Een pluim voor GreenRoad dus.

Plantenaaiers

Dan nu de Duitsers. Wat hebben onze buren bedacht? De eeuwige vrijheid van je eigen gekozen snelheid rijden, waar dit volk zo apetrots op is, is sinds vandaag een flink stuk beperkt. Zestig kilometer om precies te zijn. Rond Bremen mag je niet meer lekker doorpezen, want daar is besloten dat met ingang van vandaag iedereen netjes 120 km/u moet rijden. De Groenen en democraten die de scepter zwaaien in het bewind van deze stad, hebben dit besloten. Volgens deze plantenaaiers scheelt het direct al vijf procent in uitstoot. Dit schijnt te kunnen oplopen tot vijftien procent op de lange termijn. En als Duitsers zeggen dat je je aan een limiet moet houden, kun je dat beter doen. Meest opvallend detail aan dit nieuws is de harde uitspraak van Angela Merkel, dat onder haar toezicht geen snelheidslimiet zou komen. Wanneer laten ze de automobilist eens met rust?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *