Beleggen in cannabis: Nieuw en risicovol

Het is nog erg risicovol, maar beleggen in cannabis begint langzaam maar zeker meer vorm te krijgen in de Verenigde Staten.

Grote belegger stapt in cannabis

Op donderdag 8 januari waagde voor het eerst een belegger van naam deze stap. Peter Thiel, die eind jaren ’90 PayPal oprichtte en eerder al succesvol investeerde in Facebook en Airbnb, stapte via zijn eigen investeringsfonds in het bedrijf Privateer Holdings in Seattle. Dit private-equityfonds heeft belangen in drie bedrijven die met cannabis samenhangen. Het betreft het bedrijf Leafly dat onder andere verkooppunten en apothekers vindbaar maakt, Tilray dat als Canadees postorderbedrijf op voorschrift medische marihuana verkoopt en Marley Natural waarvan de naam gebaseerd is op popmuzikant Bob Marley en dat eind 2015 zijn eerste cannabisproducten online verwacht te leveren.

Legale cannabismarkt groeit snel

De nieuwe markt voor legale cannabis speelt in op een trend. In ongeveer 20 staten van de VS is het roken van wiet al gelegaliseerd voor mensen met bepaalde chronische aandoeningen. Bovendien was de staat Oregon in november 2014 de derde staat in de VS waar cannabis voor iedereen legaal werd. Verwacht wordt dat legalisering in de staat Californië ook niet meer lang op zich laat wachten. Geschat wordt dat de markt van legale cannabis rond 2018 een totale waarde zal hebben van circa 10 miljard dollar.

Beleggersrisico nog hoog

Bij het deelnemen in bedrijven die zich met cannabis bezighouden, zijn de beleggersrisico’s nog erg hoog. Er zijn inmiddels tientallen bedrijven die op één of andere manier hun geld verdienen in de legale cannabissector. Vaak hebben de aandelen een erg lage waarde, zodat van zogenaamde pennystocks kan worden gesproken. Een eigenschap van pennystocks is dat de waarde van soms maar enkele centen plotseling scherp omhoog kan schieten, maar ook weer even snel omlaag. Iets meer vertrouwen lijkt het Britse GW Pharmaceuticals te geven. Het aandeel van deze onderneming vertoont al twee jaar een stijgende lijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *