Beleggen en de magische financiële driehoek

Wie belegt, neemt altijd risico dat de belegging niet goed uitpakt en er verlies wordt gemaakt. De ideale belegging bestaat dus niet, want iedere belegging is onderworpen aan spanningen tussen rentabiliteit, veiligheid en beschikbaarheid. De rentabiliteit, veiligheid en beschikbaarheid van beleggingen worden ook wel samen in een driehoek gezet, ook wel de magische financiële driehoek van beleggingen genoemd. Meer over de magische financiële driehoek en wat jij als belegger met deze driehoek moet doen, lees je in dit artikel.

De magische financiële driehoek: een korte introductie

De magische financiële driehoek geeft de spanning en relatie tussen de rentabiliteit, de veiligheid en de beschikbaarheid van beleggingen weer. De rentabiliteit van een belegging is het rendement dat je met de belegging kunt krijgen, de veiligheid van de belegging geeft het risico van een belegging aan en de beschikbaarheid van de belegging geeft aan hoe snel het geld van een belegging beschikbaar is na het maken van winst.

De magische financiële driehoek werkt erg eenvoudig. Wordt er een hoog rendement beloofd, dan gaat dit ten koste van de veiligheid en beschikbaarheid. Dit betekent dat de belegging in kwestie je wel meer oplevert, maar ook meer risico heeft en minder snel beschikbaar is dan andere beleggingen. Moet er snel geld beschikbaar zijn en profiteer je van een hoge beschikbaarheid, dan gaat dit weer ten koste van de rentabiliteit (winst) en de veiligheid van een belegging. En investeer je in een belegging die ontzettend veilig is, dan weet je dat hier minder winst mee gemaakt zal worden en dat je bovendien langer moet wachten op het door jou verdiende geld.

De magische financiële driehoek gebruiken bij beleggingen

De magische financiële driehoek moet door iedere belegger als achtergrondinformatie gebruikt worden bij het beleggen. Ga je geld investeren in een bepaald beleggingsproduct? Vraag jezelf dan af wat voor jou belangrijk is: rentabiliteit, veiligheid of beschikbaarheid. Vind je de rentabiliteit belangrijk, dan kun je een beleggingsproduct kiezen met een relatief hoog rendement (en een hoger risico en lagere beschikbaarheid), et cetera. Wat in ieder geval belangrijk is, is dat je nooit in uitersten gaat beleggen. Dit betekent dat je niet voor de hoogste rendement, de hoogste veiligheid of de hoogste beschikbaarheid gaat, maar ook rekening houdt met de andere onderdelen van de driehoek.

Heb je de magische financiële driehoek door? Dan kun je nu beginnen met beleggen. Kijk hoe slim beleggen in de praktijk gaat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *