Beleggingen uitbesteden? Stel jouw vermogensbeheerder de volgende vragen

Veel mensen die niet voldoende kennis hebben met betrekking tot beleggen, die niet over de juiste vaardigheden beschikken om geld te beleggen en die niet voldoende ervaring hebben om geld te investeren, besteden hun beleggingen uit. Het uitbesteden van beleggingen aan een vermogensbeheerder of beleggingsfonds is zeker interessant, maar je moet wel zeker weten dat je bij de juiste partij terecht bent gekomen. Ga je in zee met de verkeerde partij, dan is de kans namelijk groot dat je een deel van jouw vermogen of zelfs al je geld kwijt raakt aan verkeerde beleggingen.

Ga jij op zoek naar een geschikte vermogensbeheerder voor jouw beleggingen? Gebruik dan onderstaande vragen om te toetsen of de professional in kwestie met jouw geld vertrouwd kan worden.

Vraag 1: wie beheert mijn geld? Je kijkt niet alleen naar het beleggingsfonds waar je jouw geld aan geeft, maar verdiept je echt in de personen achter dit fonds.

Vraag 2: wat is de strategie bij bepaalde scenario’s? Vraag niet alleen naar de strategie bij rampscenario’s, maar vraag de professional ook hoe hij omgaat met positieve scenario’s (om jouw rendement nog verder te laten stijgen).

Vraag 3: wat is de definitie van ‘veilig’ bij deze beheerder? Iedereen heeft een andere definitie van dit woord en het is zeker belangrijk om te weten wat jouw vermogensbeheerder als ‘veilig’ ziet.

Vraag 4: in wat voor producten beleg ik? Zeker niet onbelangrijk om te weten, ook als je het liefst zo min mogelijk met jouw beleggingen te maken wil hebben.

Vraag 5: kan ik mijn geld snel vrijmaken? Zo nee en je hebt niet veel geld dat je kunt missen, dan is deze vermogensbeheerder niets voor jou. In dit geval is het risico simpelweg te groot.

Vraag 6: welke kosten brengt de vermogensbeheerder in rekening? Vraag een totaalplaatje op van de kosten van de vermogensbeheerder en je hebt inzicht in het kostenplaatje van jouw beleggingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *