Boskalis lijdt onder stormachtig klimaat

Ook op het terrein van de offshore- en baggerwerkzaamheden trekt de lage olieprijs diepe sporen. Boskalis, één van ‘s werelds grootste bedrijven op dit terrein, heeft daar veel last van.

Orderportefeuille flink gekrompen

De olie- en gasindustrie investeert veel minder door de lage olieprijs. Het bedrag aan orders dat bij Boskalis in portefeuille zit, daalde van 3,29 miljard euro naar 2,49 miljard euro. Er zal daarom in de kosten worden gesneden. Het is de bedoeling om oudere schepen vervroegd uit de vaart te nemen. Hierdoor zullen mogelijk tientallen werknemers op straat komen te staan. De omzetstijging die het afgelopen jaar werd behaald, kwam uit op 2 procent. Deze was echter vooral te danken aan acquisities en wisselkoerseffecten. De nettowinst kwam uit op 440 miljoen euro en lag daarmee tien procent lager dan in 2014.

Winstdaling van 10 tot 25 procent?

De vooruitzichten voor het komend jaar zijn niet erg goed. Het bedrijf verwacht een ‘aanzienlijke’ daling van het nettoresultaat. In ieder geval minstens tien procent. Boskalis wijst op het ‘stormachtige’ klimaat waarin het bedrijf zich momenteel bevindt. Analisten kijken nog iets somberder naar het komende jaar en lijken een consensus te hebben over een winstdaling van maar liefst 25 procent. Boskalis is in de race voor verschillende projecten, waarvan de bouw van een tunnel tussen Duitsland en Denemarken met een opdrachtwaarde van circa 300 miljoen euro de grootste is. Het bedrijf kijkt wel met trots terug op het afgelopen jaar. Vooral de eerste helft was goed gevuld met onder andere het uitbreidingsproject rond het Suezkanaal. Er wordt een dividend voorgesteld van 1,60 per aandeel.

Aandeel behoorlijk onderuit

Na deze slechte berichtgeving bleef een reactie op de beurs niet uit. Daar ging het aandeel Boskalis op woensdag 9 maart behoorlijk onderuit. Sloot het aandeel op dinsdag 8 maart nog op 36,09 euro, op woensdag 9 maart had het aandeel nog maar een waarde van 30,17 euro. Mogelijk herstelt de koers zich weer enigszins, want op vrijdag 11 maart was de waarde van het aandeel weer opgelopen naar 32,00 euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *