Colgate-Palmolive lijdt zwaar onder sterke dollar

Het Amerikaanse Colgate-Palmolive, bekend van persoonlijke verzorgingsproducten en huishoudelijke producten, heeft het niet makkelijk met de hoge dollarkoers. Desondanks presenteerde het bedrijf op vrijdag 30 oktober over het derde kwartaal geen slechte winstcijfers.

Flinke omzetdaling

Voor Colgate-Palmolive drukt de hoge dollar koers behoorlijk zwaar, omdat zo’n 80 procent van de omzet buiten de Verenigde Staten moet worden behaald. In Europa vindt het bedrijf in Unilever een geduchte concurrent, terwijl die onderneming juist te maken heeft met een tamelijk zwakke euro.
Colgate-Palmolive draaide in het derde kwartaal een omzet van 4 miljard dollar. Dit betekende een daling van 8,7 procent op jaarbasis. Gelukkig bleek Colgate-Palmolive in staat om de prijzen met 3,5 procent te laten stijgen. Uit de cijfers blijkt ook dat Colgate-Palmolive goed presteerde in de opkomende markten.

Een flink hogere winst

De wisselkoersen hadden echter een nogal desastreus effect. Zij zorgden voor een rem op de omzet van maar liefst 13 procent. Toch kon Colgate-Palmolive zich verheugen in een gestegen winst. Die kwam uit op 726 miljoen dollar, wat aanzienlijk hoger is dan de 542 miljoen dollar over dezelfde periode vorig jaar. De eerlijkheid gebood het bedrijf om aan te geven dat deze sterk gestegen winst deels gevoed werd door een belastingmeevaller van 120 miljoen dollar.

Lagere kosten en lagere belastingdruk

Maar ook structurele effecten droegen bij aan de verbeterede winst. Zo wist het concern de algemene-, verkoop- en administratieve kosten die op de omzet drukken met ruim 10 procent te verlagen. Ook de effectieve belastingdruk daalde van 38,6 procent in dezelfde periode vorig jaar naar 31,9 procent in dit derde kwartaal.
De cijfers lieten op vrijdag 30 oktober de aandelenkoers met bijna 3 dollar dalen tot 66,35 dollar. Na enig herstel tijdens de afgelopen week, eindigde het aandeel op vrijdag toch weer op een magere 65,82 dollar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *