Daimler blijft sterk in diesel

De Duitse multinational Daimler is vooral bekend als moederbedrijf van Mercedes-Benz. Met haar recente investeringsbesluit laat het concern zien dat het nog steeds op dieselmotoren vertrouwt.

Miljardeninvestering voor milieuvriendelijke motor

Het bedrijf ontwikkelde een nieuwe dieselmotor die ruimschoots aan de gestelde emissie-eisen voldoet. De ontwikkeling van nieuwe motoren was Daimler de laatste paar jaar enkele miljarden euro’s waard. De nieuwe viercilinder diesel zal eerst worden ingebouwd in het Mercedesmodel uit de E-klasse. In 2019 zullen de nieuwe dieselmotoren in alle modellen terug te vinden zijn.

Investeren in dieseltechniek nog zinvol?

Daimler liet in haar toelichting doorschemeren de markt voor elektrische auto’s nog niet erg omvangrijk te vinden. Vandaar dat het concern tot een investering in nieuwe dieseltechnologie besloot. Deze beslissing komt haar vanuit de milieuhoek op kritiek te staan. Daar wordt op korte termijn een doorbraak in de verkoop van elektrische auto’s verwacht.
De praktijk zal moeten uitwijzen of dit klopt. Recent wees het verkoopsucces van het nieuwe Tesla-model inderdaad in deze richting. Ook werd onlangs bekend dat de Duitse overheid de aankoop van elektrische auto’s flink gaat subsidiëren.

Daimler ook last van sjoemelschandaal

Ondertussen wordt ook Daimler geplaagd door het sjoemelschandaal dat het Volkswagen-Audi concern heeft getroffen. Op verzoek van het Amerikaanse Ministerie van Justitie laat het bedrijf door consultancybureau Deloitte een intern onderzoek naar de ontwikkeling van de bestaande dieselmotoren verrichten. Ook is de topman van Daimler in Amerika door een groep consumenten aangeklaagd. Zij voelen zich op het verkeerde been gezet door de voorgespiegelde stikstofwaardes van de motoren. Daimler vindt de aantijgingen onterecht en zal zich tegen de klacht verweren.

Daimler brengt thuisbatterij op de markt

Net als het Amerikaanse bedrijf Tesla heeft Daimler zich op de markt van thuisbatterijen gestort. Thuisbatterijen kunnen overtollige energie opslaan die door zonnepanelen worden geproduceerd. Bracht Tesla in april vorig jaar de eerste thuisbatterij op de markt, Daimler is in april van dit jaar met de levering van haar ‘Home Batteries’ begonnen. Na een start in Duitsland moeten de batterijen over enkele maanden ook in andere landen verkrijgbaar zijn. Doordat maximaal 8 batterijen met elkaar kunnen worden gekoppeld, kan een capaciteit van 20 kWh worden gecreëerd. De batterij van Tesla komt momenteel niet verder dan 7 kWh, maar die krijgt binnenkort een update. De batterijhouder voor de accu’s van Daimler is getooid met een trotse Mercedesster.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *