De core-satellite-strategie: een korte introductie

Een verstandige belegger zorgt er altijd voor dat de beleggingsportefeuille voldoende spreiding heeft. Door voor voldoende spreiding te zorgen in de beleggingsportefeuille, verklein je namelijk het risico dat je verlies maakt met jouw investeringen. Gaat het slecht met een bepaald product in jouw portefeuille, dan kunnen de (hogere) koersen van de andere beleggingsproducten jouw verlies compenseren. Kortom: wie slim wil beleggen, spreidt de beleggingsproducten in de portefeuille zo veel mogelijk.

Wie het lastig vindt om de producten in de portefeuille slim te spreiden zonder het overzicht kwijt te raken, kan de core-satellite-strategie gebruiken. Wat deze strategie inhoudt en wat de voordelen zijn van de strategie, lees je in dit artikel.

Wat is de core-satellite-strategie?

Als je belegt volgens de core-satellite-strategie, ga je bij het investeren uit van een kern (core) die bestaat uit beleggingsfondsen die een specifieke beursindex volgen. Rond de kern van jouw beleggingsportefeuille, bouw je satellieten. Dit zijn beleggingen die wat meer risico inhouden en waarmee je naar een hoog rendement streeft. De indexfondsen in de kern beheer je passief, terwijl je de zogeheten satellieten of meer risicovolle beleggingen actief beheert om meer rendement te krijgen.

Wat zijn de voordelen van de core-satellite-strategie?

Het investeren van geld volgens de core-satellite-strategie brengt diverse voordelen met zich mee. Het eerste voordeel van deze strategie, is dat je jouw beleggingsportefeuille overzichtelijker maakt. Dit komt omdat je met de kern van jouw portefeuille niet zo veel doet, terwijl de satellieten wat meer actief beheerd worden. Overigens wordt wel aangeraden om voorzichtig en bedachtzaam met de satellieten om te springen, zodat je het voordeel van deze beleggingsproducten met een hoger rendement niet verloren laat gaan door de verkeerde beslissingen te nemen.

Een ander voordeel van deze strategie, is dat je minder risico hebt bij het beleggen. De beleggingen bij de beleggingsfondsen zorgen voor een stevige kern, die de eventuele verliezen van de satellieten altijd op kunnen heffen.

Tot slot is het leuk om te investeren volgens de core-satellite-strategie. Je bent actief bezig met een deel van jouw beleggingen, maar je hoeft niet dag en nacht over je gehele beleggingsportefeuille na te denken. Op deze manier blijft beleggen leuk en kun je er bovendien flinke winsten mee opstrijken.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *