De geschiedenis van de loterij

De loterij lijkt een moderne uitvinding, maar is dat zeker niet. In de Oudheid werden er al loterijen georganiseerd, waarbij mensen iets konden winnen. Ben je benieuwd hoe de loterij zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld? Lees dan snel verder!

De oorsprong

Loterijen zijn van oorsprong vaak gebruikt voor de financiering van publieke werken. De loterij kan worden getraceerd tot de derde eeuw voor de jaartelling: tijdens de Han-dynastie in China werden loterijen gespeeld om zo overheidsprojecten te kunnen financieren. Een van de belangrijkste hiervan was de Chinese Muur. De eerste loterij waar we iets over weten in Europa vond plaats in het Romeinse Rijk. Eerst waren loterijen een vorm van vermaak voor de adel. Toch wijzen sommige bronnen op het feit dat loten werden verkocht om reparaties voor Rome te kunnen betalen. De mensen die wonnen kregen artikelen van ongelijke waarde.

Publieke loterij

De eerste geregistreerde publieke loterij vond plaats in het Nederlandse Sluis in 1434. Het duurde nog minstens 10 jaar voordat geld als prijs werd overhandigd. Dit gebeurde in plaatsen als Belgie, Nederland en Frankrijk. De eerste loterijen met geld als prijs werden gebruikt om geld op te halen voor armen en fortificaties te kunnen financieren. De loterijen benadeelden mensen minder dan belastingen en waren populair onder het volk.

Loterijen in Engeland

De Engelsen begonnen aan het eind van de 15e eeuw met het organiseren van loterijen. Bij deze loterij won iedereen met een lot een prijs en werd de totale waarde van de prijzen gelijk gemaakt aan het bedrag dat werd opgehaald.

Modernisering

Het was pas in de jaren ’60 dat de eerste moderne loterijen ontstonden, met weer het doel om voor de overheid inkomsten op te halen (naast belasting). In de jaren ’70 werden voor het eerst kraskaarten geïntroduceerd en deze zijn een grote bron van inkomsten geworden. Het internet heeft ook het een en het ander veranderd. Online kraskaarten zijn ieder moment verkrijgbaar, wat een verslaving (meer dan aan het daadwerkelijke spel) in de hand kan werken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *