De ontwikkelingen bij Volvo

In India werkt de Volvo Group samen met de beursgenoteerde onderneming Eicher Motors Limited. Onlangs werd bekend dat Volvo een deel van de aandelen Eicher Motors heeft verkocht.

Ongewijzigde verhoudingen na aandelenverkoop

Tegelijk met het bekend worden van dit nieuws maakte Volvo bekend dat de verkoop geen invloed heeft op de zeggenschapsverhoudingen. De eigendomsrelatie ten opzichte van Eicher Motors blijft hetzelfde en ook de ontwikkeling van de joint venture onder de naam VE Commercial Vehicles (VECV) wordt onverkort voortgezet. VECV bouwt in India vrachtwagens en bussen. Met de bouw van deze commerciële voertuigen staat VECV in dit land op de derde plaats.
Met de verkoop zijn in totaal 1,27 miljoen aandelen gemoeid. Het levert Volvo de lieve som op van 2,5 miljard Zweedse kronen. Omgerekend in dollars komt dit uit op ongeveer 301.03 miljoen dollar.

Lucratieve verkoop

Dat deze verkoop lucratief is voor Volvo, blijkt wel uit de hoge capital gain die de verkoop oplevert. Dit bedrag van maar liefst 2,4 miljard Zweedse kronen wordt door Volvo in haar vrachtwagendivisie gestopt. In dat segment zal de operationele winst in het eerste kwartaal van 2015 met dit bedrag stijgen.

Lichte afname van verkopen

In februari lagen de verkopen van de vrachtwagendivisie 1 procent lager dan in dezelfde maand het jaar ervoor. Vooral Zuid-Amerika (met name Brazilië) was verantwoordelijk voor een sterke afname van maar liefst 73 procent. Ook in Azië daalden de verkopen met 9 procent. Europa en Noord-Amerika lieten daarentegen een stijging zien van respectievelijk 13 en 32 procent.

De Zambiaanse markt

Een nieuw initiatief van Volvo is het opzetten van een technisch trainingsprogramma in Zambia. Hier zullen de komende 3,5 jaar 420 studenten getraind worden in service technieken. Als hooggekwalificeerde technici kunnen zij hierna eenvoudig aan de slag in eigen land. Voor Volvo biedt de aanwezigheid van goede technici de mogelijkheid om verder uit te breiden in deze markt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *