De Opec-landen pompen stevig door

Weer werd het productieplafond van de Opec niet verlaagd. Begin december zorgde dit besluit van de Opec-landen voor een neerwaartse stemming op de oliemarkt.

Saoedi-Arabië voorkomt verlaging productieplafond

Tijdens de halfjaarlijkse Opec-bijeenkomst in Wenen, was het opnieuw Saoedi-Arabië dat een verlaging van het productieplafond tegenhield. De productiecapaciteit is bovendien aan opwaartse druk onderhevig. Zo zal olie uit Iran gaan zorgen voor een toename van het volume, als de sancties tegen dit land worden opgeheven. Ook Indonesië is teruggekeerd als lid en vult het productievolume aan met bijna 900.000 vaten per dag.

Prijs olie en oliebedrijven omlaag

Door de opstelling van de Opec werd duidelijk dat een vermindering van het aanbod niet te verwachten valt. De prijs van Europese Brent olie zakte direct met 1,6 procent en die van Amerikaanse olie zelfs met 2,6 procent. De beslissing van de Opec liet ook de waarde van de oliebedrijven niet ongemoeid. Zowel Total, BP als Shell verloren meer dan 2 procent van hun waarde.

Minder productie buiten Opec

De strategie van de Opec is erop gericht om door overmatige productie die dalende prijzen veroorzaakt, de olieproducerende niet-Opec-landen uit de markt te drukken. Deze tactiek lijkt zijn vruchten af te werpen. Het Internationale Energie Agentschap (IEA) rapporteerde medio december een duidelijke terugval van de olieproductie door de niet-Opec-landen. Ten opzichte van de stijging van 2,4 vaten per dag in 2014, staat naar verwachting een daling van 600.000 vaten per dag in 2016.

Prijsherstel en matiging productie in de toekomst

In de World Oil Outlook die de Opec eind december publiceerde, gaat het kartel toch nog steeds uit van een stijgende productie in de VS en Canada. Naar verwachting zal die rond 2020 op 19,8 miljoen vaten per dag uitkomen. Ook voorziet de Opec een langzaam prijsherstel tot circa 70 dollar per vat en verwacht het kartel op den duur haar eigen productie te moeten matigen.
In haar rapport houdt de Opec hardnekkig vast aan haar ongeloof in de elektrische auto. Die zullen, naar verwachting van het kartel, ook rond 2040 nog steeds geen significant marktaandeel hebben verworven.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *