De put optie en de call optie: wanneer kies ik wat?

Als je start met het beleggen in opties, kom je al snel in aanraking met vele ingewikkelde termen die stuk voor stuk ontzettend belangrijk zijn om het beleggen in opties tot een succes te maken. De twee belangrijkste termen waar je ongetwijfeld mee in aanraking komt als je belegt in opties, zijn de termen ‘call optie’ en ‘put optie’. Veel mensen begrijpen wel dat de call optie een optie is die jou het recht geeft om aandelen te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs en dat de put optie je het recht geeft om aandelen te verkopen tegen een bepaalde uitoefenprijs, maar wanneer welke optie precies gebruikt moet worden is voor vele beginnende beleggers onduidelijk. Om ervoor te zorgen dat je de juiste optie op het juiste moment gebruikt, lees je in dit artikel meer over het kiezen van de call optie en het kiezen van de put optie.

Het kiezen voor de call optie

Zoals al eerder vermeld, geeft de call optie je het recht om aandelen te kopen tegen een vooraf vastgestelde prijs (de uitoefenprijs). Veel mensen begrijpen dit wel, maar wanneer het handelen in call opties echt interessant is, is voor veel beginnende beleggers nog wat onduidelijk.

Als je twijfelt of het handelen in call opties op dit moment interessant is, moet je kijken naar de koers van de aandelen in kwestie en de uitoefenprijs van de optie. Is de koers hoger dan de uitoefenprijs, dan is het handelen in call opties winstgevend. Is de koers lager dan de uitoefenprijs, dan is de call optie niet geschikt om winst te maken.

Het kiezen voor de put optie

De put optie is de tegenhanger van de call optie en geeft je het recht om aandelen te verkopen tegen een vooraf vastgestelde prijs. Waar de call optie interessant is als de koers van de aandelen in kwestie hoger is dan de uitoefenprijs, is dit bij de put optie precies andersom. Zo is het enkel interessant om voor de put optie te kiezen als de koers lager is dan de uitoefenprijs, omdat je in dit geval met de put optie een soort verzekering krijgt dat je jouw aandelen alsnog voor een aantrekkelijk (vooraf afgesproken) bedrag kan verkopen.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *