Dividendbeleggen? Let op deze zes waarschuwingen

Velen zien dividendbeleggen als een veilige en risicoloze vorm van beleggen, maar ook bij dividendbeleggen kun je fouten maken en ook in dit geval kunnen deze fouten je geld kosten.

Ben jij een beginnend dividendbelegger en weet je niet zo goed welke zaken jou kunnen wijzen op problemen in de toekomst? Lees dan in dit artikel welke zes zaken je kunnen waarschuwen voor problemen met het dividend van jouw dividendaandeel, zodat je weet wanneer je met een dividendbelegging moet stoppen om je geld bij je te houden. Overigens kunnen onderstaande waarschuwingen niet alleen aangeven dat je uit moet stappen, maar ook dat je helemaal nooit moet beginnen met een specifiek dividendaandeel.

Waarschuwing 1: er wordt geen dividend meer uitgekeerd. Keert een bedrijf geen dividend meer uit, dan laat je jouw dividendaandeel vallen. Ben je nog geen aandeelhouder, dan moet je dit ook zeker niet worden.

Waarschuwing 2: de dividendgroei van het aandeel ligt onder de inflatie.

Waarschuwing 3: je hebt te maken met een onderneming zonder concurrentievoordeel, ofwel een specifiek voordeel op de grootste concurrenten van het bedrijf. Dit kan zijn omdat het bedrijf niet onderscheidend is, maar ook omdat het bedrijf veel duurder is dan concurrenten.

Waarschuwing 4: het bedrijf in kwestie heeft forse schulden. Het maakt niet uit of dit schulden zijn bij andere bedrijven of bij bepaalde instanties zoals de Belastingdienst: forse schulden zijn nooit goed!

Waarschuwing 5: het bedrijf heeft sterk schommelende winsten. Wil je succesvol zijn met jouw investering in een dividendaandeel, dan investeer je in een stabiel bedrijf met winsten die in ieder geval altijd een beetje gelijk zijn. Natuurlijk kan het een keer een jaartje wat minder gaan, maar forse schommelingen over meerdere jaren zijn zeker een waarschuwing.

Waarschuwing 6: er is sprake van een negatieve corporate governance.