Domino’s minder aantrekkelijk door gewonde bezorgers na crash

Beursanalisten zijn bang voor hoge verzekeringskosten voor pizzeria’s als Domino’s door een toename van verkeersongelukken waar pizzabezorgers betrokken bij zijn. Het effectenhuis Nomura in Japan heeft zijn beleggingsadviezen voor de pizzaketen Domino’s Pizza en Papa John’s zelfs verlaagd van ‘koop’ naar ‘neutraal’, mede door de vrees voor hogere verzekeringslasten door ongelukken met bezorgers.

Verzekeringskosten mogelijk deuk in winsten

De analisten van Nomura maken zich meer en meer zorgen dat de hoge verzekeringskosten van pizzeria’s een deuk gaan slaan in de winsten van grote bedrijven als Domino’s en Papa John’s. De analisten wijzen op de recente toename van het aantal verkeersongevallen in de pizzasector, aldus beleggingswebsite MarketWatch.

Zo sommen de experts een aantal rechtszaken op waarin forse schadevergoedingen geëist werden, allemaal door gewonde pizzabezorgers of mensen die gewond raakten door pizzabezorgers. De rechtbank in Georgia kende bijvoorbeeld een schadevergoeding van 11 miljoen dollar toe aan een vrouw die hersenletsel opliep in een ongeluk, veroorzaakt door een pizzabezorger van Papa John’s. De pizzeria zal waarschijnlijk in hoger beroep gaan tegen deze eis, maar deze rechtszaak zegt wel veel over de huidige situatie in de pizzasector.

Hogere verzekeringslasten en vertragende omzetten in VS

Het beleggingsadvies werd niet alleen bijgesteld door een vrees voor hogere verzekeringslasten, maar ook door vertragende omzetten in de Amerikaanse restaurantsector in het tweede kwartaal van 2016. Daar komt nog bij dat Pizza Hut steeds populairder wordt in de Verenigde Staten, waardoor de omzetten van andere pizzeria’s naar verwachting nog meer zullen dalen.

Of het lagere beleggingsadvies terecht is, moet nog blijken. Kijken we naar de huidige situatie op de markt en de expertise van Nomura, dan raden wij je aan om goed op te passen met bedrijven als Domino’s Pizza en Papa John’s. Je hoeft je eventuele aandelen niet meteen te verkopen, maar het is wel verstandig om een eventuele investering in een van deze bedrijven even tijdelijk links te laten liggen.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *