ECB: rente gaat verder omlaag

Volgens de Europese Centrale Bank (ECB) moeten banken er rekening mee houden dat ze nog meer rente moeten bijbetalen als ze geld stallen bij de ECB. Europese banken leveren sinds 2014 in een omgekeerde wereld. Om geld te stallen bij de ECB en dus geld sparen, moeten ze namelijk geld betalen. Dit wordt ook wel een negatieve rente genoemd.

De reden dat de ECB een negatieve rente vraagt voor het stallen van geld, heeft te maken met het feit dat de bank op deze manier probeert te stimuleren dat banken meer geld uitlenen aan consumenten en bedrijven. Hierdoor stijgt het vermogen van consumenten en organisaties en geeft men meer geld uit, wat goed is voor de economie. Meer over de dalende rente van de ECB, lees je op deze pagina.

De dalende rente van de ECB: cijfers

De depositorente van de ECB is sinds december 2015 -0,3 procent. Analisten van ABN Amro verwachten dat de Europese Centrale Bank de rente de komende maanden verder verlaagt, zo schrijven ze maandag in een officieel rapport over de rente van de centrale bank van Europa.

Een verdere verlaging van de depositorente heeft ook gevolgen voor de rentes die banken onderling aan elkaar rekenen als ze voor korte tijd geld aan elkaar lenen. Deze rente wordt ook wel de Euriborrente genoemd en betreft een rente met een looptijd van 3 maanden. De Euriborrente is sinds medio 2015 al negatief en de verwachting is dat de rente nog wel even negatief zal blijven. Daarnaast verwachten analisten zelfs dat de rente nog verder zal dalen, simpelweg omdat de ECB het voor banken duurder maakt om geld bij de centrale bank te parkeren.

De Euriborrente: een belangrijk rentepercentage

Vooral de Euriborrente is voor bedrijven en consumenten van belang, want dit rentetarief betreft vaak de basis voor leningen die banken verstrekken aan bedrijven en consumenten. Wil je een lening aanvragen voor je bedrijf of voor jezelf als consument, dan bepaalt deze rente voor een groot deel welke rente je voor jouw lening moet betalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *