Economie Verenigde Staten koelt af aan het eind van 2015

De economie van de Verenigde Staten is al lange tijd aan het groeien, maar de economische groei van het land is in het vierde kwartaal van 2015 wel wat teruggevallen. Zo was er in het laatste kwartaal van het jaar sprake van een economische groei tot 0,7 procent op jaarbasis en dit is lager dan de economische groei waar experts rekening mee hielden voor het land. Zo verwachtten experts een economische groei van 0,8 procent, terwijl de groei dus uiteindelijk op 0,7 procent op jaarbasis uitkwam. Overigens gaat het hier niet om bevestigde cijfers met betrekking tot de Amerikaanse economie, maar gaat het om een eerste schatting die de Amerikaanse overheid vrijdag heeft gepubliceerd.

De achterliggende redenen van de verminderde groei

De reden dat de economische groei van de Verenigde Staten wat minder geworden is, heeft te maken met twee zaken. Ten eerste hebben de Amerikaanse consumenten wat minder uitgegeven, maar ten tweede is er ook sprake van minder investeringen bij Amerikaanse bedrijven. In het derde kwartaal van 2015 was er nog sprake van een groei van 2 procent op jaarbasis, maar in het vierde kwartaal zorgden de verminderde bestedingen bij consumenten en bedrijven ervoor dat de groei wat minder werd.

De verminderde groei strookt met huidige zorgen over de wereldeconomie, de lage olieprijs en de sterke dollar die de export van Amerika onder druk zet. Daarnaast kan de lage groei verklaard worden door het zeer zachte winterweer, dat de energieconsumptie en de winkelverkopen drukte en dus voor een tragere groei van de economie zorgde. Zoals het er nu naar uit ziet, kan de verminderde economische groei dus verklaard worden door diverse mogelijke oorzaken die elkaar versterken.

Amerika vestigt hoop op de consument

Op dit moment heeft Amerika de hoop gevestigd op de consument, die meer geld moet uitgeven om de economie te stimuleren. In theorie moet dit mogelijk zijn, want Amerikaanse consumenten hebben over het algemeen meer geld over door de dalende brandstofprijzen als gevolg van de lage prijs van olie. Of consumenten in praktijk inderdaad meer uit gaan geven, kan uiteraard nog niet gezegd worden.

De Federal Reserve, de koepel van de centrale banken van de Verenigde Staten, signaleerde eerder al dat de groei van de grootste economie van de wereld wat is teruggezakt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *