Een aankoop als alternatief voor sparen

Door de lage rente worden veel alternatieven voor sparen aangedragen. Waar de ene expert aangeeft dat beleggen niet direct de meest verstandig optie is, zegt de ander juist het tegenovergestelde. Dit is ook het geval wanneer het over investeringen gaat. Vooral ook het soort investeringen dat wordt aangedragen kan sterk uiteenlopen. Een voorbeeld dat vaak voorbijkomt is het kopen van een vakantiehuis. Dit is ook niet zo vreemd, een vakantiehuis kan zich namelijk op meerdere manieren terugbetalen. Zowel voor de consument zelf als voor anderen zitten er namelijk enkele flinke voordelen aan deze vorm van investeren.

Groeimarkt

Uit recente cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars blijkt dat de handel in vakantiehuisjes een flinke groeimarkt is. Juist door de lagere rente kiezen steeds meer mensen ervoor om hun geld in andere projecten te steken. Niet eerder kochten zoveel mensen een vakantiewoning. Dit komt omdat vooral de inkomsten die uit verhuur worden gehaald door velen als een hoger rendement wordt gezien dan het innen van rente bij de grote banken. Bovendien kan de consument zelf ook enkele weken per jaar van het huisje genieten. Dit maakt dat er geen vakanties meer geboekt hoeven te worden en daarop dus bespaard kan worden.

Goed narekenen

Wel wordt er geadviseerd om het geheel vooraf goed na te rekenen. Veel mensen verzuimen immers om rekening te houden met de kosten die komen kijken bij de woning. Het is immers zo dat deze bovenop de aanschafprijs komen. Als de gebruikelijke kosten en de omvang van de hypotheek samen hoger uitpakken dan de inkomsten uit de verhuur, dan kan dit natuurlijk nimmer als positief worden bestempeld. Het is daarom van groot belang om dit mee te wegen in de beslissing die genomen wordt. Vooraf goed narekenen is dan de enige manier om zekerheid te hebben bij de keuze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *