Een huis kopen met eigen geld: de voordelen en nadelen

De meeste mensen die een huis willen kopen, sluiten een hypotheek af om de aankoopprijs van het huis te lenen en maandelijks terug te betalen. Heb je jarenlang gespaard voor de aankoop van een huis en heb je voldoende geld op de spaarrekening staan om een woning te kunnen kopen, dan is het niet nodig om een lening af te sluiten. In dit geval koop je het huis met je eigen geld, zonder dat hier een hypotheek aan te pas komt.

Het aanschaffen van een huis met eigen geld brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. Ben jij van plan om eigen geld te gebruiken om een woning te kopen? Lees dan in dit artikel wat de pluspunten en minpunten zijn van het gebruiken van eigen geld bij de koop van een woning.

Een huis kopen met eigen geld: de voordelen

Het belangrijkste voordeel van de aanschaf van een woning met eigen geld, is dat je geen hoge hypotheek af hoeft te sluiten. Dit betekent dat je maandelijkse lasten minder hoog zijn en meer geld overhoudt iedere maand, zodat je meer leuke dingen kunt doen en kopen.

Een ander voordeel van het gebruiken van eigen geld om een huis te kopen, is dat je minder kans hebt dat jouw woning onder water komt te staan. Een woning staat onder water als de hypotheek hoger is dan de woningwaarde, maar omdat jij geen hypotheek hebt kun je hier niet mee te maken krijgen.

Het laatste voordeel van het kopen van een woning met eigen geld, is dat je geen vermogensrendementsheffing (1,2 procent over het vermogen boven 24.347 euro) hoeft te betalen over het aankoopbedrag van jouw huis.

Een huis kopen met eigen geld: de nadelen

Naast diverse interessante voordelen, brengt de aanschaf van een huis met eigen geld helaas ook enkele nadelen met zich mee. De belangrijkste nadelen van het gebruiken van eigen geld om een huis te kopen, zijn de volgende:

  • Hoe meer geld je inlegt, hoe lager je aftrekposten worden. Je betaalt minder hypotheekrente, dus je kunt minder geld van je inkomsten aftrekken bij de belastingaangifte.
  • Geld dat je gebruikt voor de aanschaf van een woning, kun je niet meer voor andere zaken gebruiken.
  • De onderwaarde van je woning wordt mogelijk groter. Verkoop je jouw huis om een nieuw huis te kopen, dan kun je te maken krijgen met de bijleenregeling. Volgens deze regeling moet je de onderwaarde gebruiken voor de aanschaf van de nieuwe woning.

Bepaal voor jezelf of de voordelen zwaarder wegen dan de nadelen of andersom en kies hoe jij jouw woning aan wilt schaffen: met of zonder financiering. Bekijk de verschillende mogelijkheden voor een financiering afsluiten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *