Een miljardenovername door farmaceut Pfizer

Geneesmiddelen tegen kanker vormen een zeer aantrekkelijke markt. De zojuist bekend geworden overname die farmaceut Pfizer deed, bewijst dit weer opnieuw.

Flink bod in contanten

Pfizer maakte de overname van de Amerikaanse farmaceut Medivation vorige week maandag bekend. Het bedrijf was niet de enige in de race om Medivation over te nemen. Ook Sanofi, Celgene Corporation en Merck & Co waren in de race. Pfizer deed een veruit winnend bod per aandeel van 81,50 dollar in contanten en slaagde erin het bedrijf over te nemen. De totale acquisitie kost Pfizer op deze manier 14 miljard dollar. Wanneer de samenvoeging volgens plan verloopt, zal deze in het derde of vierde kwartaal zijn afgerond. Pfizer hoeft voor de overname niet te lenen of nieuw waardepapier uit te geven, want het bedrijf heeft de overnamesom gewoon in kas.

Acquisitie levert direct winst op

Medivation is een bedrijf dat al succesvolle medicijnen tegen kanker maakt. Vooral het middel Xtandi tegen prostaatkanker ligt goed in de markt. Het gevolg hiervan is dat Medivation direct zal gaan bijdragen aan de winst van de nieuwe bedrijvencombinatie, aangezien het hier niet om nog te ontwikkelen medicijnen gaat. Overigens heeft Medivation wel twee medicijnen tegen kanker in ontwikkeling die ook veelbelovend zijn.

Schaalvoordelen en gewenst marktleiderschap

Medivation profiteert door de fusie van schaalvoordelen. Het bedrijf krijgt versneld toegang tot nieuwe afzetmarkten en ook de ontwikkeling van nieuwe middelen kan worden versneld. De besturen van beide bedrijven staan als een blok achter de voorgenomen transactie. Voor Pfizer, fabrikant van onder andere Champix en Viagra, komt met deze stap het gewenste marktleiderschap op oncologisch gebied weer een stapje dichterbij. De deal ligt op dit moment ter goedkeuring bij de toezichthouders. Pfizer voorziet dat de samenvoeging in het volgende jaar circa 5 dollarcent per aandeel extra zal opleveren. Voor dit jaar handhaaft het bedrijf de eerder opgestelde omzet- en winstverwachting.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *