FTC blokkeert fusie Staples en Office Depot

 

Een flinke tegenvaller voor het Amerikaanse Staples en Office Depot: de Amerikaanse toezichthouder Federal Trade Commission (FTC), is van plan de voorgenomen fusie tussen de twee kantoorartikelgiganten te blokkeren.

Het besluit aanvechten

Het slechte nieuws werd op maandag 7 december bekend. De FTC is bang dat de gezonde concurrentie op prijs te veel onder de voorgenomen fusie zal lijden. Uiteraard zijn de twee marktpartijen het hier niet mee eens. Zij stellen dat het besluit is genomen op grond van een gebrekkige analyse door de FTC. Beide bedrijven hebben aangekondigd het besluit te zullen aanvechten. Met een daling van 13,8 procent (Staples) en 15,7 procent (Office Depot) reageerden de aandelen van de twee bedrijven sterk op de mededeling van de FTC.

Verstorende werking binnen digitale economie

Het is al niet de eerste keer dat de FTC een fusie tussen beide bedrijven blokkeert. Ook in 1997 blokkeerde de FTC met succes een poging hiertoe. Na de toestemming die Office Depot in 2013 van de FTC kreeg om OfficeMax over te nemen, zag Staples opnieuw haar kans schoon. Ten onrechte blijkt nu dus, aangezien de FTC een fusie opnieuw blokkeert. Alle vier de leden van de FTC zijn hierover unaniem. De twee bedrijven stellen hier tegenover dat de FTC de verstorende werking van nieuwe concurrenten in de digitale economie onderschat. De FTC gaat naar hun mening voorbij aan de krachtige concurrentie die Stapels momenteel te verduren heeft van talrijke (digitale) concurrenten.

Resultaten Staples verder onder druk

De omzet van Staples stond in het derde kwartaal inderdaad weer verder onder druk. Ook de winst viel terug. Deels viel dit te verklaren uit de extra kosten van reorganisatie en de kosten die samenhangen met de voorgenomen overname van Office Depot. Met 5,6 miljard dollar lag de omzet 6 procent lager dan in het derde kwartaal van 2014. De winst zakte in dezelfde periode met 19 miljoen dollar en kwam uit op 198 miljoen dollar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *