Gebruik oxycodon loopt uit de hand?

Het gebruik van zware pijnstiller oxycodon neemt hand over hand toe, zo laten cijfers van Stichting Farmaceutische Kengetallen zien. Dagblad Trouw schrijft erover. In 8 jaar is het gebruik verviervoudigd.

Flinke stijging

Ook ten opzichte van een jaar eerder nam het gebruik het afgelopen jaar flink toe, met 90.000 mensen. In totaal namen 440.000 gebruikers deze zware pijnstiller vorig jaar in. In de afgelopen 8 jaar zijn 4 keer zoveel mensen het middel gaan gebruiken. Als deze lijn doorzet, zal in de komende 8 jaar het gebruik nog eens verviervoudigen. Dat zou betekenen dat in 2024 ruim 1,75 miljoen mensen oxycodon gebruiken.

Oxycodon is niet de enige pijnstiller waarvan het gebruik toegenomen is. Ook fentanyl, een krachtig middel tegen pijn, wordt meer gebruikt. De stijging van het gebruik van dit middel is echter een stuk minder. Toch is met een verdubbeling sinds 2008 nog steeds te spreken van een flinke toename. Zeker afgezet tegen het gebruik van morfine. Dat steeg slechts licht in 2016 ten opzichte van het jaar ervoor.

Ziekenuisopnamen

Oxycodon wordt over het algemeen voorgeschreven als een lichtere pijnstiller, zoals paracetamol, niet voldoende werkt tegen de klachten. Toch is het gebruik van deze morfine-achtige pijnstiller niet zonder gevaren. Honderden mensen belanden jaarlijks in het ziekenhuis door onjuist gebruik van zware pijnstillers, waaronder ook oxycodon.

Risico’s

Er schuilen verschillende risico’s in het gebruik van oxycodon. De bijwerkingen van dergelijke zware pijnstillers kunnen een stuk heviger zijn dan bij lichtere middelen als paracetamol of ibuprofen. Hoogleraar pijnbestrijding Albert Dahan laat dit weten in een gesprek met Trouw. Ook wijst de hoogleraar erop, dat oxycodon op de langere termijn zelfs averechts kan werken, en de patiënt zelfs een toename van de pijnklachten kan ervaren.

Verantwoord

Het is dus belangrijk dat er verantwoord wordt omgesprongen met oxycodon en andere dergelijke pijnstillers. Mensen die dit medicijn willen gebruiken, moeten daarom goed de bijsluiter lezen en zich uitgebreid laten informeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *