HEMA succesvol, maar met rode cijfers

In 2012 toonde HEMA zich bij monde van ex-topman Ronald van Zetten nog verbaasd over haar internationale succes. Inmiddels kan niemand om het internationale succesverhaal van HEMA meer heen.

Sinds 1926

De winkelketen bestaat al sinds 1926. In de Amsterdamse Kalverstraat werd toen het eerste filiaal geopend. Het onderscheidde zich door een eenvormig horizontaal prijsbeleid met slechts enkele niveaus. Een vernieuwende marktbenadering die was komen overwaaien uit de Verenigde Staten.

Buitenland sinds 1984

In de loop van de jaren ontstond de huidige winkelformule, waar ‘bijzondere eenvoud’ op vrolijke wijze overheerst. In 1984 zette HEMA de eerste stap over de grens. In België werd een filiaal geopend. Inmiddels geldt het land als een tweede thuismarkt voor HEMA en zijn vestigingen van de winkelketen ook te vinden in Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië. Een fors aantal winkels werkt op franchisebasis.

Beste nieuwkomer

HEMA investeert in het buitenland niet alleen in stenen winkels. Met uitzondering van Spanje, is de keten in alle vestigingslanden ook online actief.
Medio 2014 opende HEMA haar eerste vestiging in Groot Brittannië. Enkele maanden later werd het bedrijf hier door het UK Trade & Investment (UKTI) uitgeroepen tot ‘Beste Nieuwkomer’. In Frankrijk startte HEMA in 2009 met een eerste vestiging. Eind vorig jaar werd in het westen van dit land de 36e winkel geopend. Het concern telt nu ruim 660 winkels en heeft circa 10.000 werknemers in dienst.

Sterke toename van het verlies

De vestigingen buiten Nederland presteren over het algemeen een stuk beter dan de Nederlandse. In 2014 had HEMA sterk te lijden onder het economisch zware tij. Het concern leed een nettoverlies van ruim 189 miljoen euro. Een groot deel hiervan is eenmalig en wordt veroorzaakt door afwaardering van de goodwill voor 120 miljoen euro. Toch laten de cijfers ook zonder die eenmalige afwaardering een toename van het verlies zien met 160 procent.
Ondanks dit resultaat houden beleggers vertrouwen in HEMA. Zo haalde het bedrijf in 2014 nog 715 miljoen euro op met de uitgifte van obligaties en zette aandeelhouder Lion Capital een lening van ruim 221 miljoen om in aandelenkapitaal.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *