Hema zit in een opgaande lijn

Nog steeds zit Hema in de rode cijfers, maar die zijn wel een stuk minder slecht dan vorig jaar. De nieuwe topman Tjeerd Jegen ziet dan ook een duidelijk opgaande lijn.

De omzet stijgt

Boekte Hema in het eerste kwartaal van 2015 nog 19,5 miljoen euro verlies, in het eerste kwartaal van 2016 kwam het verlies nog maar op 14,7 miljoen euro uit. Volgens Jegen wordt dit veroorzaakt door het toenemend aantal klanten in de winkels en het geleidelijk verdwijnen van de noodzaak om oude voorraden sterk afgeprijsd te verkopen. Ook wist Hema haar marktaandeel in de kledingverkoop te verbeteren. Het operationele resultaat van het Hema concern liet een flinke stijging zien van bijna 20 procent. Het steeg van 13,2 miljoen euro naar 15,8 miljoen euro. Een dergelijke stijging was sinds 2008 niet meer voorgekomen. Heel verheugend voor een bedrijf dat nog steeds een zware schuldenlast met zich meesleept. De omzet van Hema steeg met 2,2 procent tot ruim 270 miljoen. Deels was dit te danken aan de toename van het aantal winkels, maar ook zonder deze nieuwe winkels steeg de omzet met 1,2 procent.

Buiten Nederland scoorde vooral Frankrijk

Hema zit naast Nederland ook in diverse andere Europese landen. De Nederlandse verkopen zijn wel nog steeds goed voor 78 procent van de totale omzet. Frankrijk liet de grootste omzettoename zien. Maar liefst een derde meer werd er in dit land verkocht. In euro’s betekende dit een stijging van 5 miljoen. Het afgelopen jaar steeg het aantal Hema vestigingen in Frankrijk van 37 tot 47 winkels. België en Luxemburg waar de meeste andere Hema winkels staan, deden het niet zo goed. De aanslagen in Brussel en zwakke economische omstandigheden zorgden voor een omzetdaling van 4,5 procent. Verspreid over Duitsland, Spanje en Groot-Brittannië heeft Hema in totaal nog 18 vestigingen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *