H&M groeit stevig verder

In het afgelopen boekjaar opende kledingconcern H&M weer een flink aantal nieuwe winkels. Ook de wereldwijde omzet van het bedrijf steeg gestaag, zodat kan worden vastgesteld dat het met modeketen H&M best goed gaat.

Winkelbestand en omzet namen flink toe

Eind augustus stond het aantal winkels op 4.135. Dat waren er 460 meer dan een jaar eerder. Er had dus een uitbreiding van het winkelbestand plaats met bijna 13 procent. Ook met de omzet liep het goed. Het boekjaar van H&M loopt van 1 december tot 30 november van elk jaar. Het derde kwartaal van H&M’s boekjaar was goed voor een stijging van 8 procent. De Zweedse kroon leed enigszins onder de koersverschillen, waardoor de omzetstijging gerekend in Zweedse valuta uitkwam op 6 procent. Over het afgelopen boekjaar 2015 behaalde H&M een omzet van 22,2 miljard euro.

Juli 2016 zeer sterk

Vooral de maand juli 2016 liet mooie cijfers zien. Er had in die maand een omzetstijging plaats van maar liefst 10 procent. Zelfs analisten hadden in deze maand het nakijken, want die hadden bij H&M voor de maand juli ingezet op een topprestatie van 9 procent. Het goede resultaat had een stijging van de aandelenwaarde tot gevolg, omdat hierdoor een breuk zichtbaar werd met een periode van afnemende groei.

Groei in bestaande markten

Toch verliep ook het afgelopen jaar 2015 voor H&M niet slecht. De omzet nam toen met bijna 20 procent toe en ook de winst kwam 4,6 procent hoger uit. Volgens plan zet H&M dit jaar vooral in op groei in haar bestaande markten. Vooral de Verenigde Staten en China spelen in deze strategie een belangrijke rol. Aan het begin van dit jaar waren er H&M winkels te vinden in 61 landden en hield het bedrijf vast aan een groeistrategie van 10 à 15 procent van het winkelbestand per jaar. In Nederland ging het vorig jaar iets minder goed met de groei. Ons land staat als afzetmarkt op de negende plaats en de omzet nam het afgelopen jaar met 1 procent af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *