IBM profileert zich verder in de cloud

Dat livestreaming voor bedrijven steeds belangrijker wordt, bewijst de overname die de Amerikaanse technologiereus IBM zeer recent deed. Eind vorige week maakte IBM bekend het Amerikaanse Ustream te hebben overgenomen.

Reclamevrij videokanaal

Ustream bestaat sinds 2006. Het bedrijf bezit kantoren en datacentra in Amerika, Hongarije, Japan en Nederland. Ustream biedt aan bedrijven en particulieren de mogelijkheid om een eigen videokanaal op te zetten. Deze livestream is reclamevrij en het tarief dat Ustream in rekening brengt start bij 99 dollar per maand. Inmiddels is Ustream uitgegroeid tot één van de populairste video-streamers met maandelijks zo’n 80 miljoen gebruikers. Grote partijen waaronder Samsung, Nike, HBO, Facebook, NASA en Sony maken gebruik van het platform. Bekende concurrenten van Ustream die actief zijn in hetzelfde segment, zijn Livestream en YouTube.

Overname is onderdeel van een strategisch plan

Hoewel er geen bedragen bekend zijn gemaakt, wordt aangenomen dat IBM voor Ustream circa 130 miljoen dollar heeft betaald. Voor IBM past de overname van deze streamingdienst in een groter strategisch plan. Het bedrijf heeft het voornemen om de diensten van Ustream in haar cloudservices te integreren. Zo kan ze het productenpakket dat ze hier aan haar zakelijke klanten aanbiedt verder verbreden. IBM heeft er een speciale afdeling voor opgericht. Enkele bedrijven die recent werden aangekocht zijn hierin samengevoegd. Het gaat om Clearleap, Cleversafe, Aspera en nu dus ook Ustream.

Video in de cloud is een sterk groeiende markt

IBM is tot nu toe erg succesvol met het aanbieden van haar clouddiensten. Met de huidige stap probeert het bedrijf zich nadrukkelijk in de sector van clouddiensten neer te zetten als een sterke marktpartij. In 2015 verdiende IMB met haar clouddiensten 10,2 miljard dollar. Daarmee werd een stijging zichtbaar ten opzichte van het jaar ervoor van maar liefst 57 procent. Kijkt IBM vooruit, dan voorspelt het bedrijf dat videodiensten die in de cloud hun basis hebben, rond het jaar 2019 een markt zullen vormen ter grootte van circa 105 miljard dollar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *