Ins en outs van de export

Nederland is het exportland bij uitstek. De export wordt vaak zelfs gezien als de aanjager van onze economie. Tegenwoordig is de vraag gerechtvaardigd of deze invloed van de export op haar retour is.

Invloed exportindustrie neemt af

Het blijkt dat 40 procent van onze uitvoer op dit moment gericht is op landen waarvan de bevolking tot 2025 met 2 procent afneemt. De export bedraagt dit jaar in euro’s 430 miljard. Bepaald geen kleine bijdrage aan onze economie. Toch neemt de invloed van de exportindustrie af. Alleen de doorvoer die de laatste jaren toenam, zorgt nog voor groei van de sector binnen de gehele economie. Wel worden er tegenwoordig steeds meer diensten naar het buitenland verricht. Ook het openen van buitenlandse vestigingen dicht bij de klant zit in de lift.

Exportvolume aardappels is nog onzeker

Een groeimarkt binnen de export vormen de aardappels. Hoe de oogst dit jaar zal uitvallen is nog niet met zekerheid te zeggen. De uiteindelijke opbrengst is een resultaat van droog en nat weer in de afgelopen tijd. Ook de exportprijzen en exportbestemmingen kunnen variëren. De aardappelexport vormt daarmee een markt die sterk afhankelijk is van allerlei externe invloeden.
De export van aardappelen is onderverdeeld in verschillende soorten. Het kan gaan om pootaardappelen die elders voor een flinke oogst zorgen. Ook kan het gaan om consumptieaardappelen, waarvan Nederland vorig jaar 1,7 miljoen ton voortbracht en een derde exporteerde. Ook de diepvriesaardappelen zijn sterk vertegenwoordigd. Die leverden Nederland vorig jaar in exporttermen zo’n 1,3 miljard euro op.

Export naar Australië

Eén van de landen waarnaar wordt geëxporteerd is Australië. De waarde van deze export bedroeg vorig jaar 4,2 miljard euro. De afgelopen vijf jaar liet de export naar Australië meer dan een verdubbeling zien. De hoofdmoot van de export naar dit land bestaat uit medicijnen. Toch is Australië voor onze export een kleine speler. Het land staat op de 32e plaats.

Tarweoogst Canada valt tegen

Ook andere landen hebben te maken met weersinvloeden die de export van voedselproducten aanzienlijk kunnen aantasten. Zo staat de tarwe-export van Canada er dit jaar slecht voor. Het land komt als tarwe-exporteur wereldwijd op de vierde plaats. De kwaliteit en opbrengst per hectare vallen tegen door de vele regen die er viel. Bovendien hebben de boeren het oogsten steeds verder moeten uitstellen. Met 21 miljoen ton tarwe produceert Canada dit seizoen het kleinste exportvolume in vier jaar.