Je beleggingstermijn vaststellen: welke vragen stel je jezelf?

Bij het opstellen van een beleggingsplan, is het ook belangrijk om te weten op welke termijn je wil gaan beleggen. Dit betekent niet wanneer je wil beginnen met beleggen, maar wanneer je wil stoppen met beleggen of wanneer je jouw beleggingsplan drastisch wil herzien. Het lijkt gemakkelijk om een beleggingstermijn vast te stellen voor het beleggingsplan, maar dit is niet zo gemakkelijk als het lijkt. Je moet namelijk rekening houden met de toekomst bij het vaststellen van de termijn om te beleggen en dit kan lastiger zijn dan je denkt. Welke vragen je jezelf moet stellen om een goede beleggingstermijn op te stellen, lees je op deze pagina.

1: wat is de reden om te gaan beleggen?

Beleg je om vermogensvorming voor de aanschaf van een auto of wil je er een huis van kunnen kopen? Beleg je geld om hier tijdens je pensioen van te genieten of doe je dit als alternatief op de lage rente van je spaarrekening? Weet je waarom je wil beleggen, dan is het ook gemakkelijker om te bepalen hoe lang je moet beleggen. Weet je het doel van je beleggingen, dan kun je namelijk gemakkelijker bepalen hoe lang je moet beleggen om dit doel te bereiken.

Wil je bijvoorbeeld geld beleggen om hier een auto van te kopen (lees hier meer over een auto importeren, dan is een beleggingstermijn van vijf jaar wellicht voldoende. Beleg je om een huis te kopen of om wat extra geld te hebben tijdens je pensioen, dan strek je de beleggingstermijn uit tot tien jaar of meer dan tien jaar.

2: hoe lang kun je het geld van de beleggingen missen?

Ben je twintig als je begint met beleggen, dan is de kans groot dat je tijdens het beleggen aanspraak moet doen op het geld dat je geïnvesteerd hebt. Misschien wil je een huis kopen, een auto aanschaffen of komt er over een jaar of vijf ineens een gezinsuitbreiding. Ben je een jaar of vijftig, dan heb je minder risico dat je jouw beleggingen vroegtijdig open moet breken. Bepaal voor jezelf hoe lang je het geld van de beleggingen kunt missen, maar ook of er een kans is dat je jouw beleggingen vroegtijdig open moet breken omdat je het geld nodig hebt. Ben je twintig jaar oud, dan is deze kans altijd groter dan bij oudere beleggers.