Lichte winststijging en waarschuwing door VolkerWessels

VolkerWessels, het tweede bouwbedrijf van Nederland, waarschuwt voor de druk die het nog steeds ondervindt op de prijsvorming bij infrastructurele werken. Hierdoor staan de marges van de onderneming op een zorgelijke wijze onder druk.

Ongezond lage prijsvorming binnen de sector

In Nederland worden de overheidsbudgetten steeds verder ingeperkt en dit uit zich in een risicovolle prijsvorming binnen de sector. Bij grote projecten op infrastructureel terrein, worden bouwbedrijven genoodzaakt prijsrisico’s te nemen die eigenlijk niet aanvaardbaar zijn. Bovendien blijft de bouwsector in zo’n markt van aanbesteding nog langdurig in het dal zitten, voorspelt VolkerWessels.

Lage winststijging bij forse omzetstijging

De winst van het concern kwam in 2015 uit op 125 miljoen euro. Slechts 4 miljoen euro meer dan in het jaar daarvoor. De lage marges worden zichtbaar, doordat de omzet wel met maar liefst 11 procent steeg van 4,4 miljard euro in 2014 naar 4,9 miljard euro in 2015. De helft hiervan komt uit groei, terwijl de andere helft het resultaat is van succesvolle acquisitie en wisselkoersvoordelen. Overigens haalt VolkerWessels zijn winst niet alleen uit Nederland. Ook Canada en Groot-Brittannië werken hieraan in hoge mate mee, waarbij VolkerWessels het afgelopen jaar met vastgoed en de bouw vooral in Groot-Brittannië goed scoorde.

VolkerWessels stoot offshore activiteiten af

De orderportefeuille van VolkerWessels zit op dit moment bomvol. Met een omvang van 7 miljard euro spreekt het bedrijf zelf van een historisch hoog niveau.
Onlangs kwamen VolkerWessels en Boskalis overeen dat de offshore tak van VolkerWessels naar Boskalis zal overgaan. De planning is om in het tweede kwartaal van 2016 de overname af te ronden. Boskalis eigent zich op deze wijze een groter belang toe in deze groeimarkt, waar het deels al samen met VolkerWessels bezittingen had. De activiteiten die op deze manier in hun geheel naar de boeken van Boskalis zullen overgaan, genereren een jaaromzet van circa 200 miljoen euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *