Minder werken en meer leven

Voor veel mensen is het opdoen van indrukken minstens zo waardevol als een goed gevulde bankrekening. Zij willen dus vooral veel dingen gedaan hebben in hun levens. Dit betekent bijna als vanzelf dat dit ook terug te zien is aan de inkomstenzijde van de balans. Daar zal het immers wat minder vlot gaan. Toch is het goed mogelijk om het beste van beide werelden te krijgen. Dit doe je door de ideale balans te vinden tussen je levensdoelen en je financiële doelen. Dit klinkt misschien lastig, maar met behulp van een aantal lessen van ervaringsdeskundigen kan je een heel eind komen.

Eerst opbouwen

De slimste zet is altijd het beginnen met de financiële zijde. Dat betekent dus dat bijvoorbeeld je reisplannen of andere ervaringen naar de middellange termijn geschoven moeten worden. Je gaat eerst een klein kapitaal opbouwen. Hiermee ga je je reis bekostigen of je sabbatical betalen. Bovendien kan je hiermee een kleine buffer opbouwen voor de eerste periode na terugkomst. De kans is namelijk groot dat je niet weer direct aan de slag kunt. Wees dus zuinig en spaar zo veel als mogelijk op. Daarmee kan je dan je plannen financieren. Zorg dus ook dat je kritisch durft te zijn op je eigen uitgaven.

Kleine stroom houden

Wanneer je bijvoorbeeld tijd vrij wilt maken om flink te gaan reizen, dan is het een slim plan om hierbij een kleine stroom aan inkomsten te blijven houden. Dit is goed mogelijk omdat in de digitale wereld thuiswerk veel normaler is geworden. Thuis kan echter natuurlijk overal zijn. Dat kunnen ook hotelkamers of herbergen zijn. Dit zijn meestal geen banen met hoge inkomsten, maar dat hoeft ook niet. Je gebruikt het immers als aanvulling op het kapitaal en de buffer die je in een eerder stadium al had opgebouwd. Zo zorg je dat die niet te snel leegloopt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *