Nieuwe mijlpaal voor Pharming

Na de juichstemming in juli 2014, toen het medicijn Ruconest door de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) werd goedgekeurd, heeft biotechbedrijf Pharming nu een nieuwe mijlpaal bereikt.

Twaalf jaar exclusiviteit

Afgelopen donderdag werd bekend dat het middel tegen erfelijke angio-oedeem voor de komende twaalf jaar het exclusiviteitsrecht op de Amerikaanse markt heeft gekregen. Aangezien de FDA het middel in juli 2014 goedkeurde, loopt deze exclusiviteitsperiode tot juli 2026. Je kunt dus alleen via Pharming het komende decennium deze medicijnen vinden.

Koers omhoog

Het Leidse bedrijf zag haar aandelen op donderdag flink in waarde stijgen. De winst bedroeg uiteindelijk 17 procent en de waarde ging omhoog van 0,27 euro naar 0,31 euro. Op vrijdag volgde een correctie, waardoor de koers het weekend inging met een waarde van 0,29 euro. Voor Pharming is het exclusiviteitsrecht van groot belang. Het bedrijf is helemaal gebouwd rond het medicijn tegen de erfelijke zwellingsziekte. Het exclusiviteitsrecht is daarbij extra ruim, want in plaats van de gebruikelijke 7 jaar duurt het dus 12 jaar. Dit heeft te maken met de beperkte doelgroep van het medicijn: het is geen wijdverspreide hit als bijvoorbeeld Addyi.

Pharming uit de problemen?

Toch is het de vraag of Pharming erg veel voordeel zal hebben van dit succes. Vorig jaar draaide het bedrijf een omzet van 21 miljoen euro, maar leed het 5,7 miljoen euro verlies. De ontwikkeling van het medicijn is de afgelopen jaren ernstig vertraagd, doordat een eerdere versie ervan in 2007 door de FDA werd afgekeurd. De koers van het aandeel bewoog zich toen nog rond de 43 euro.
Intussen wordt Ruconest wel al in Europa verkocht, maar tot nu toe nog steeds met verlies. Ook zijn er middelen op de markt die kunnen worden gezien als concurrent voor het medicijn.

Patiƫnten wereldwijd

Het erfelijke angio-oedeem komt wereldwijd voor in wisselende intensiteit. Het varieert van 1 op de 10.000 mensen tot 1 op de 50.000 mensen. Het totale aantal patiƫnten wordt geschat op 50.000. Pharming werkt met genetisch gemodificeerde konijnen waarvan melk wordt gewonnen. Dit maakt het middel ongeschikt voor mensen met een konijnenallergie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *