Overschot van olie valt kleiner uit dan verwacht

Het mondiale overschot aan olie zal in de eerste helft van 2016 hoogstwaarschijnlijk kleiner uitvallen dan eerder voorspeld werd, aldus het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een rapport dat enkele dagen geleden gepubliceerd is. Dit komt mede omdat de vraag naar olie vanuit opkomende economieƫn als India is toegenomen, waardoor er meer olie verkocht is uit de voorraden. India neemt op dit moment de plaats in van China als de grootste groeimarkt voor olie en niet alleen in India, maar ook in China en Rusland nam de vraag naar olie toe.

Minder groot overschot dan verwacht: de cijfers

In de eerste helft van dit jaar zal het overschot aan olie gemiddeld 1,3 miljoen vaten per dag groter zijn dan de vraag. Dit lijkt veel, maar een maand geleden ging men nog uit van een dagelijks overschot van 1,5 miljoen vaten. Het overschot aan olie dat men eerst berekend had, zal dan ook veel kleiner uitvallen. Daarnaast verwacht het IEA dat het overschot aan olie dit jaar langzaamaan zal krimpen, waardoor het overschot nog kleiner wordt dan verwacht. De reden dat het overschot zal krimpen, heeft te maken met het feit dat de vraag naar olie toeneemt. Volgens de IEA groeit de vraag naar olie dit jaar naar 95,9 miljoen vaten per dag en dit zijn 100.000 meer vaten dan eerder werd voorspeld.

Hoogste productie oliekartel OPEC sinds 2008

De productie van oliekartel OPEC heeft het hoogste niveau sinds het jaar 2008 bereikt en dit komt omdat de sancties tegen Iran onlangs opgeheven zijn. Iran produceerde in de maand april 3,56 miljoen vaten olie per dag en dit is het hoogste aantal vaten sinds november van het jaar 2011. Op dit moment werden de sancties tegen het land verscherpt, waardoor de productie van olie minder werd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *