Pfizer’s geplande overname goedgekeurd door Europese Commissie

Er is opnieuw een overname op komst in de farmaceutische sector. Pfizer heeft nu ook in Europa toestemming gekregen om de geplande overname te verrichten.

Pfizer wil het eveneens Amerikaanse Hospira overnemen

De kandidaat waar Pfizer (bekend van onder andere Viagra en Champix) het oog op heeft laten vallen, is het Amerikaanse Hospira. Het belang van Hospira ligt erin, dat het ’s werelds grootste producent van generieke injectievloeistoffen is. Daarnaast maakt het bedrijf ook tal van medische instrumenten. De overname is bepaald niet klein te noemen, want er is een bedrag mee gemoeid van circa 16 miljard dollar. Pfizer biedt per aandeel Hospira een bedrag van 90 dollar.

Fusie toegestaan onder voorwaarden

De toestemming werd vorige week dinsdag 4 augustus door de Europese Commissie bekend gemaakt. Bij het verlenen van toestemming heeft de commissie in het bijzonder rekening gehouden met het in stand houden van een klimaat waarbinnen onderzoek en ontwikkeling onbelemmerd kan blijven plaatsvinden. Met name naar behandelmethoden van auto-immuunziektes. Pfizer moet om die reden verplicht enkele activiteiten afstoten om de fusie doorgang te laten vinden. Het gaat hier om het sterk op Infliximab gelijkende geneesmiddel dat Pfizer in ontwikkeling heeft en om steriele injecteerbare geneesmiddelen.

Een nieuwe leidende rol voor Pfizer

Pfizer krijgt door deze nieuwe acquisitie een leidende rol op het terrein van goedkope (nagebootste) biotechnische geneesmiddelen. Het bedrijf is akkoord gegaan met het doen van afstand van de ontwikkeling, productie en marketing van de Infliximab kloon, maar behoudt voor dit geneesmiddel wel marketingrechten buiten Europa. Volgens de gegevens van de Europese Commissie behoort Infliximab momenteel tot de drie best verkochte geneesmiddelen ter wereld. Dit jaar is in bijna alle Europese landen het patent op dit geneesmiddel verlopen, waardoor ook andere producenten een sterk gelijkend middel mogen gaan produceren. Hospira heeft op dit moment al een nagebootste versie van Infliximab in haar assortiment.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *