Renault zit flink in de lift

Het gaat goed met Renault. De waarde van het aandeel noteert hoog en het merk heeft grootse groeiplannen. De resultaten over 2014 lagen een flink stuk hoger dan die over 2013.

Kostenbesparingen en sterke groei Dacia

Het jaar 2014 werd door Renault afgesloten met een nettowinst van 1,89 miljard euro. Een forse stijging ten opzichte van de 586 miljoen die het bedrijf verdiende in 2013. Met name de 5,3 procent groei in de verkoop van de voordelige Dacia modellen droeg stevig bij aan de winst, evenals de forse kostenbesparingen die het concern doorvoerde.

Groei ondanks situatie in Rusland en Argentinië

Dat Renault haar omzet kon laten groeien met 0,3 procent en de nettowinst meer dan verdrievoudigen liet, is een uitstekende prestatie in de huidige wereldmarkt. In Rusland viel de verkoopvan Renault in 2014 terug met 7,4 procent en in Argentinië kelderde hij zelfs met 40 procent.

Gunstige koers van het aandeel

De koers van het aandeel Renault heeft zich sinds januari 2008 niet meer op zo’n hoog niveau bevonden. Vorige week vrijdag eindigde de koers op 83,88 euro. Een forse stijging ten opzichte van de eerste week van januari, toen het aandeel nog rond de 57,50 euro stond. De adviezen omtrent het aandeel bewegen zich voornamelijk tussen houden en kopen.

Wereldwijd gunstige groeiperspectieven

Renault staat erg sterk door de samenwerking met Nissan. In 2014 verkocht Renault-Nissan 8,5 miljoen auto’s tegen General Motors bijna 10 miljoen. Topman Carlos Ghosnheeft onlangs de verwachting uitgesproken dat Renault-Nissan in 2018 General Motors zal inhalen. De topman verwacht hierbij veel van het potentieel binnen de Russische en Braziliaanse markt als die markten weer opleven. Ook in India voorziet hij voor Renault-Nissan een sterke groei. Daarnaast wil Ghosn de verkopen in China de komende jaren opkrikken van 30.000 naar 600.000 voertuigen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *