Resultaten van General Motors onder druk

De omzet van General Motors liep in het eerste kwartaal terug. Wel lieten de cijfers een veel betere winst zien dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit komt echter vooral door de hoge kosten van schadeclaims en terugroepacties die vorig jaar speelden.

Dollar en zwakke valuta

De kwartaalwinst bedroeg 945 miljoen dollar. In Europa wordt nog steeds verlies geleden. Inmiddels staat het bedrag op 200 miljoen dollar. De behaalde kwartaalwinst bleef achter bij de verwachtingen en leidde bij opening van de beurs tot een koersdaling van 2,3 procent.
Naast de zwakke markt in Europa, vormen voor General Motors met name Rusland en Brazili├ź een probleem. De activiteiten in Rusland leverden het bedrijf bijna 500 miljoen dollar aan lasten op. Voor de productie in Rusland moeten veel onderdelen worden ge├»mporteerd. Door de zwakke roebel zorgt dat voor veel hogere inkoopprijzen. General Motors kwam daarom onlangs naar buiten met het besluit om haar Russische fabriek te sluiten.
De slechte verhouding tussen de dollar en Braziliaanse real zorgde in Zuid-Amerika voor een versterking van de problemen.

Sterke thuismarkt

Ondertussen doet het bedrijf het goed op de Amerikaanse markt. De lage brandstofprijzen en lage rentes verleiden hier veel consumenten om een nieuwe auto te kopen. Dankzij de sterke Amerikaanse markt verwacht General Motors toch de door haar gestelde winstdoelen te gaan halen. Chief Financial Officer Chuck Stevens rekent met een EBIT-doelstelling in 2016 van 10 procent. Dat is een stijging van 1,2 procent ten opzichte van de behaalde EBIT-marge in het afgelopen kwartaal.

Investeren in China

General Motors wendt inmiddels ook haar blik naar China. Samen met de lokale producent SAIC Motor wil het bedrijf de komende jaren flink gaan investeren. Doelstelling is een marktaandeel van meer dan 10 procent. Met name de merken Chevrolet en Buick moeten met hogere verkoopcijfers gaan scoren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *