Slokt farmaceut Teva concurrent Mylan op?

Weer gonst het in de wereld van de farmaceutische industrie van overnamevoorspellingen. Het Israëlische Teva zou binnenskamers overwegen om een bod uit te brengen op haar Amerikaanse branchegenoot Mylan. Beide producenten zijn bekend vanwege hun grote aandeel in de markt van generieke geneesmiddelen.

Teva zit ruim in het geld

Het is al een tijdje bekend dat Teva ruim in haar financiën zit. Het Israëlische bedrijf is momenteel ’s werelds grootste producent van generieke geneesmiddelen. De vrije kasstroom van het bedrijf ligt rond de 4 miljard dollar. In een tijd dat de farmaceutische industrie doorlopend het nieuws haalt met al of niet geslaagde overnames, wil ook deze farmaceut hier vast iets mee doen.

Mylan bouwt aan haar verdediging

Intussen is farmaceut Mylan druk bezig met het uitzetten van haar eigen strategie. Eén van de dingen die hierbij duidelijk werd, is dat Mylan zelf niet wil worden overgenomen. Het bedrijf heeft zich onlangs getooid met een uitgebreide verdedigingsstrategie. In de vorm van de Stichting Preferred Shares Mylan werd in Nederland een complete beschermingsconstructie opgezet. Pieter Bouw is voorzitter van deze stichting. Eerder fungeerde hij als voorzitter van de Stichting Preferente Aandelen KPN, die de acquisitie door de Mexicaan Carlos Slim afsloeg.
Een ander onderdeel van de strategie van Mylan om zelfstandig te blijven, is om zelf groter te worden door acquisitie. Vorig jaar nam zij voor 5,3 miljard dollar de buitenlandse activiteiten over van Abbott Laboratories. Begin april werd bekend dat Mylan een bod van bijna 29 miljard dollar heeft uitgebracht op haar Ierse branchegenoot Perrigo.

Zet Teva door?
Mylan heeft inmiddels aangegeven niet gediend te zijn van een overname door Teva. Na eerder eigen onderzoek had Teva al vastgesteld dat een fusie niet logisch zou zijn. Bovendien passen de bedrijfsculturen niet bij elkaar en zullen vermoedelijk de kartelautoriteiten een samengaan blokkeren. Afgewacht moet worden of Teva daadwerkelijk een bod zal uitbrengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *