Soa-test net zo makkelijk maken als zwangerschapstest?

Er blijft een taboe rusten op de soa-test. Nog steeds durft lang niet iedereen langs de dokter of GGD om te kijken of hij/zij een geslachtsziekte heeft, zo blijkt uit recente cijfers. Hoewel het grootste deel zich netjes laat testen, is er nog een steeds een behoorlijk aantal dat niet durft of wil.

Bijna een derde

Volgens schattingen zou zo’n 70 procent van de mogelijk besmette mensen zich melden bij de GGD of huisarts. Dat betekent dat 30 procent, dus bijna een derde, gewoon blijft rondlopen met mogelijk een geslachtsziekte onder de leden. Voor deze mensen moet de drempel verlaagd worden om zich te laten testen, vinden experts. Ten eerste is er een kostenplaatje (alleen de risicogroep van sekswerkers, migranten uit bepaalde streken, mensen die gewaarschuwd zijn dat ze iets zouden kunnen hebben en mannen die seks hebben met mannen mogen gratis testen), maar ook de schaamte speelt mee. Openlijk aan de arts uitleggen dat je je wilt laten testen en wat de reden is voor de test, gaat sommige mensen moeilijk af.

Zelftest

Vooral voor mensen die laatstgenoemd obstakel ervaren, is een betrouwbare soa zelftest een uitkomst. Je neemt zelf thuis monsters af die vervolgens naar een laboratorium worden gestuurd, waarna je een uitslag krijgt. Er zijn ook tests die à la de conventionele zwangerschapstest direct een resultaat geven, maar deze zijn volgens de experts verre van betrouwbaar. Kosten van zo’n test? €46,50. Klinkt misschien als veel, maar als je kijkt naar het werk dat ermee gemoeid is en wat het je oplevert (een kans om een gevaarlijke ziekte op tijd te genezen), dan valt het best mee.

Grote behoefte

Dat er behoefte is aan dergelijke tests, mag duidelijk zijn. Van de geteste mensen bleek 18,4 procent een soa te hebben. Dat zijn in totaal 26.312 mensen. Kijken we dan naar de 30 procent die zich niet laat testen, dan lopen er naar schatting 11.277 mensen rond met een soa die zich niet durven te laten testen. Als dat de ernst van de zaak niet duidelijk weergeeft…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *