Start-up SALt presenteert zoutwaterlamp

Zout en energie. Het is een combinatie die steeds vaker van zich laat horen. De potentie ervan lijkt enorm en de invloed op de energiemarkt mogelijk ook.

Energie uit zoet en zout water

Eind november 2014 werd op de Nederlandse afsluitdijk de eerste proefinstallatie ter wereld in gebruik genomen waar door contact tussen zoet en zout water energie ontstaat. Deeltjes in zoet en zout water zijn verschillend geladen. Door de twee soorten water op geavanceerde wijze bij elkaar te brengen, ontstaat nieuwe energie. Het project verloopt voorspoedig en zal in de toekomst wellicht verschillende noordelijke provincies van stroom gaan voorzien. Slaagt de verdere ontwikkeling, dan zal de methode wereldwijd op grote schaal toepasbaar worden.

Stroom uit een glas water

Intussen wordt ook aan de andere kant van de wereld niet stil gezeten. Op de Filipijnen presenteerde onlangs de start-up SALt (Sustainable Alternative Lighting) een lamp die op zeewater werkt. Ook bij deze lamp wordt op geavanceerde wijze gebruik gemaakt van verschillen tussen de gebruikte elementen. Wordt de lamp benut terwijl er geen zee in de buurt is, dan kan ook gewoon kraanwater worden gebruikt waarin twee schepjes zout zijn opgelost. Voor de verlichting zelf wordt gebruik gemaakt van de LED-techniek. De LED-lamp kan 8 uur branden op een glas zout water.

Ook andere apparaten voorzien van stroom

De zoutwaterlamp kan in ontwikkelingslanden met gemak draagbare verlichting vervangen die op een minder duurzame stroombron werkt, zoals olie of kerosine. De lamp heeft elke dag een verversing van het zoute water nodig en om de 6 maanden moeten de elektrodes worden vervangen. SALt onderzoekt ook of met dit principe telefoons en andere elektrische apparaatjes kunnen worden opgeladen. Er kan hiervoor een usb-poort worden gebruikt die aan de zijkant van de lamp is gemonteerd. Vanzelfsprekend is SALt op zoek naar investeerders die kunnen helpen het principe verder vorm te geven en uit te bouwen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *