Steeds meer klanten gaan naar de Hema

Blijde cijfers bij de Hema. Het jaar 2015 stond in het teken van omzetstijging. Dat was lang niet zo geweest, dus was er is reden tot blijdschap.

Meer klanten en minder verlies

Sinds 2008 liep het allemaal niet zo lekker meer bij de Hema. De crisis deed haar invloed gelden en de winstcijfers gingen naar beneden. Die winst sloeg zelf om in een verlies en topman Ronald van Zetten werd in 2015 afgelost door Tjeerd Jegen als nieuwe man aan het roer. Hij is erg blij om nu de goede cijfers te kunnen presenteren. Alle vier de kwartalen van het afgelopen jaar stonden in het teken van een stijgende omzet. Er kwamen heel wat meer klanten over de vloer en het verlies kromp flink ten opzichte van de ruim 189 miljoen in het jaar ervoor.

Lagere winstmarges en hoge schuld

Hema sloot de boeken met een nettoverlies van 72,5 miljoen euro en noteerde een omzet van ruim 1,1 miljard euro. Dit betekende een stijging van 5,8 procent en het terugpakken van flink wat marktaandeel. Toch zijn de zaken financieel nog niet helemaal op orde. De winst voor belastingen en intrest (ebitda) halveerde bijvoorbeeld in het afgelopen jaar. Onaantrekkelijke wisselkoersen en hogere kortingen op uitverkoopproducten zorgden voor een aanslag op de winstmarge. Ook bleef het schuldenbedrag van Hema bijzonder groot en steeg dit in 2015 tot 705 miljoen euro.

Nog een tandje erbij

Volgens deskundigen moet Hema nog harder werken aan een goed imago. Qua design en producten doet de keten het niet slecht, maar het kan nog een stuk beter. Ook de winstgevendheid per vestiging zou strikter moeten worden bekeken. Hema wordt in haar marktsegment met steeds meer concurrenten geconfronteerd. Er moet dus hard worden doorgewerkt om veilig overeind te blijven.

Uitbreiden gaat onverminderd door

Intussen gaat Hema onder haar nieuwe topman stevig door met uitbreiden. Zo werd in Nijmegen een tijdelijke winkel geopend, waar onder de naam HEMarkt verouderde voorraden worden opgeruimd. Daarnaast zet de keten ook internationaal haar uitbreiding door. Zo opende Hema onlangs een tweede winkel op treinstation Gare du Nord in Parijs. Samen met de winkels die Hema in het afgelopen jaar in Frankrijk opende, komt het Franse cijfer nu op 47 vestigingen te staan. Hema wordt in Frankrijk met veel enthousiasme omarmd en de keten speelt hier met plezier op in.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *