Stevig verlies voor Turkish Airlines door onrust in het land

Het toerisme in Turkije heeft flink te lijden onder de terreurdreiging en de politieke onrust in het land en dit blijkt onder andere uit de cijfers van Turkish Airlines. Door de zorgen over terrorisme en de vele politieke problemen in het land, komen er aanzienlijk minder toeristen naar Turkije. Hierdoor boekte Turkish Airlines in het eerste kwartaal van 2016 een flink verlies, namelijk van ruim 1,2 miljard Turkse lira (298 miljoen euro). Meer over het flinke verlies van Turkish Airlines, lees je op deze pagina.

Grootste verlies sinds 1999

Het verlies van ruim 1,2 miljard Turkse lira of 298 miljoen euro is het grootste verlies dat de Turkse vliegmaatschappij sinds 1999 heeft gehad. Dat er diverse aanslagen in Turkije zijn gepleegd en er veel politieke onrust heerst, heeft dus niet alleen invloed op het plaatselijke toerisme van het land. Of andere vliegmaatschappijen in Turkije of daarbuiten ook last hebben van het dalende aantal toeristen dat naar Turkije wil, is overigens niet bekend.

Niets meer over van recordwinst in 2015

In 2015 wist Turkish Airlines nog een recordwinst te maken, onder andere door de sterk gedaalde brandstofprijzen. Op dit moment was Turkish Airlines nog een van de belangrijkste concurrenten voor grote luchtvaartgroepen als Air France-KLM en Lufthansa, maar op dit moment is Turkish Airlines niet echt een bedreiging. Van de recordwinst van 2015 is in ieder geval niets meer over en of het de rest van het jaar beter zal gaan met het bedrijf, is niet bekend. De toekomst van het bedrijf zal voor een groot deel af hangen van de ontwikkelingen op het gebied van terrorisme en de Turkse politiek, wat betekent dat er nog veel onzeker is voor de Turkse vliegmaatschappij. Verandert er niets en blijven toeristen weg, dan kan dit flinke schade opleveren voor het bedrijf en zijn medewerkers.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *