Succes voor Starbucks

De successtory van Starbucks is nog lang niet ten einde. Eerder lijkt hij eigenlijk nog maar net begonnen te zijn. Het afgelopen kwartaal presteerde de internationale koffieketen buitengewoon goed.

Uitbreiding assortiment en handige app

Het eerste kwartaal van het fiscale jaar 2016 is voor Starbucks alweer ten einde. In dit kwartaal boekte het bedrijf een omzet die de verwachting van menig analist aanzienlijk overtrof. Met name in Amerika deed de keten het goed. Hier groeide de omzet met 9 procent. Het gaat hierbij niet alleen om de omzet in de Verengde Staten, maar ook om die in Canada en Zuid-Amerika.
Een belangrijke reden voor de groei was de keuze van Starbucks om het assortiment uit te breiden. In het assortiment worden steeds meer zaken opgenomen als hapjes, frisse drankjes, salades, sandwiches en stukken taart. Ook de ingebruikname van een nieuwe app in de Verenigde Staten, speelde bij de omzetgroei een belangrijke rol. Bij de 7.500 Starbucks vestigingen in de Verenigde Staten, kunnen klanten nu vooraf met behulp van deze app hun bestelling plaatsen. Ze hoeven hierdoor niet meer wachtend in de rij te staan, waardoor een bezoek aan de koffiezaak dus nóg aantrekkelijker wordt.

Groei Europa minder

De groei in Europa bleek een ander verhaal. Uit de cijfers viel een groei te lezen van slechts 1 procent. Aanmerkelijk lager dan de 4,5 procent groei die door analisten werd verwacht. Als reden voor deze terugval wijst Starbucks op de angst voor terroristische aanslagen die Europa in haar greep houdt sinds de laatste aanslag in Parijs.

Groeimarkt China

Intussen wordt Starbucks ook in China steeds sterker. Het ligt in de bedoeling om in dit land de komende vijf jaar elk jaar 500 nieuwe vestigingen te openen. Op dit moment heeft het bedrijf ongeveer 2.000 vestigingen in 100 Chinese steden. Starbucks heeft vertrouwen in de Chinese economie en wijst op de Chinese middenklasse die in de steden moeiteloos 5 dollar neertelt voor een kop Starbucks koffie. Het bedrijf heeft momenteel 23.000 vestigingen wereldwijd en verwacht dat China in de toekomst haar grootste markt zal worden.

Koffie helpt natuurlijk goed bij concentratie. Tegenwoordig zouden veel mensen daarvoor echter Modafinil kopen, naar het schijnt. Vooral onder studenten is dit middel populair, ook al wordt het door medici sterk afgeraden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *