TomTom lijkt op de goede weg

Bij TomTom gaat het goed met de inkomsten uit de automotive sector. Voor dit jaar verwacht het navigatiebedrijf een omzet uit deze orders van ongeveer 220 miljoen.

Verlies in het eerste kwartaal

Toch waren de cijfers van het afgelopen kwartaal niet zondermeer rooskleurig. Het kwartaal werd afgesloten met een verlies van 6,9 miljoen euro. De belangrijkste reden hiervoor zijn de hogere productiekosten voor navigatieapparatuur dan vooraf door het bedrijf waren begroot.
Qua omzet presteerde TomTom het afgelopen kwartaal op ongeveer hetzelfde niveau als tijdens dezelfde periode in 2014. De omzet bedroeg 205 miljoen euro en lag lager dan verschillende analisten hadden verwacht. Tegelijkertijd zien verschillende van hen tekenen voor een komende omzetgroei.

Aandeel blijft op koers

Het aandeel van TomTom reageert intussen op een wat onverwachte wijze. Deed het bekend maken van de kwartaalcijfers de koers aanvankelijk dalen, op dezelfde dag steeg hij vervolgens toch weer. Analisten wijzen op de verdere automatisering in het autovervoer. Hierdoor neemt de vraag naar goede kaartgegevens verder toe. Uiteraard is dat in het voordeel van TomTom.

Nokia’s HERE in de verkoop

Ook het bericht op 10 april dat Nokia haar kaartendivisie HERE voor 2 miljard euro in de verkoop heeft gezet, doet de waarde van het aandeel TomTom goed. Op die dag schoot de koers omhoog van 7,33 naar 8,18 euro. Algemeen wordt aangenomen dat deze stap van Nokia veel onzekerheid rond HERE oplevert, wat potentiële klanten eerder in de armen van TomTom zal drijven. Natuurlijk zijn er ook risico’s. Zo gaat het gerucht dat grote automerken BMW, Audi en Volkswagen het kaartenbedrijf in handen proberen te krijgen. Sommige analisten voorzien druk op het aandeel TomTom als ze dit lukt. Anderen zetten daar juist hun vraagtekens bij. De kans is namelijk groot dat concurrerende automerken dan hun kaarten liever bij TomTom zullen bestellen in plaats van bij de concurrent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *