Verandert 3D-printen de markt?

Werd nog niet zo lang geleden 3D-printen afgedaan als een vrolijk fenomeen, inmiddels is het een techniek die steeds krachtiger aanwezig is in een zich veranderende markt. Een paar interessante toepassingen maken dit duidelijk.

Innovatie voor de levensmiddelenindustrie

Bedorven melk en een 3D-printer lijken niet direct een voor de hand liggende combinatie. Toch ontwikkelden Taiwanese universitair onderzoekers onlangs een melkdop die het bederf van melk in het melkpak signaleert. De dop komt uit een 3D-printer en bevat een ingenieus elektronisch circuit. Volgens de onderzoekers maakt deze methode van produceren de techniek goedkoop genoeg om in verpakkingen toe te passen door de levensmiddelenindustrie.

Sierverlichting en 3D

Ook sierverlichting kan grote baat hebben bij de zich ontwikkelende 3D-trend. Het Zeeuwse bedrijf Luxexcel uit Kruiningen bedacht een methode om met de 3D-technologie lenzen voor verlichting te printen. Designers kunnen zo naar eigen inzicht kleine series ontwerpen en deze via een upload van hun design laten printen door Luxexcel. Verschillende investeerders stapten al aan boord. Het bedrijf heeft hierdoor inmiddels al zo’n 17,5 miljoen euro voor een verdere uitrol van haar activiteiten in kas.

3D in de farmaceutische sector

Na eerdere medische hoogstandjes uit de 3D-printer, kon een verdere toepassing niet uitblijven. De Amerikaanse toezichthouder FDA gaf onlangs toestemming om ook pillen te mogen 3D-printen. Producent Aprecia Pharmaceuticals krijgt de eer. Het bedrijf gaat in het vervolg het middel Spritam tegen epileptische aanvallen, produceren met de 3D-printer. De pillen worden hierdoor veel preciezer en kunnen met een hogere dosering worden geproduceerd.

Auto’s uit de printer?

Decentraal auto’s produceren. Dankzij het Amerikaanse Divergent Microfactories kan het al. Het ontwikkelde de Blade van 630 kilo en bouwt deze auto op basis van een geprint buizenframe. Veel onderdelen die worden toegevoegd zijn nu nog op conventionele wijze geproduceerd. Maar het concept opent nieuwe mogelijkheden voor de nabije toekomst.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *