Vietnam Airlines zet nieuwe stap

Een flinke stap vooruit voor Vietnam Airlines. Deze maatschappij die in 1996 werd geprivatiseerd, neemt voor haar vluchten een krachtig nieuw vliegtuig in gebruik.

Eerste vlucht Airbus A350-900 XWB

Op 30 september was het zover. Met Parijs als eerste bestemming, werd de nieuwe Airbus A350-900 XWB bedrijfsmatig in gebruik genomen. De Airbus A350-900 XWB is een toestel met 315 stoelen en is het antwoord van het Europese Airbus concern op de Amerikaanse Boeing 787. Er is pas een handjevol van deze toestellen gebouwd en er zijn er nog maar enkele geleverd. Deze zijn in gebruik bij Qatar Airways, Finnair en nu dus ook bij Vietnam Airlines. De ingebruikname ging gepaard met een uitgebreide feestelijke ceremonie. Uit de mond van John Leahy van Airbus viel de verwachting op te tekenen dat Vietnam Airlines met dit toestel haar koppositie kan vasthouden als vervoerder in Azië. Vanaf 1 oktober zal de Airbus A350-900 XWB ook vluchten gaan maken tussen Hanoi en de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul.

Deels eigendom, deels lease

Vietnam Airlines beschikt op dit moment over een tweetal van deze nieuwe toestellen. Uiteindelijk zal haar vloot worden uitgebreid met nog 12 exemplaren. Die zijn nu nog in aanbouw bij Airbus, evenals honderden andere exemplaren die Airbus in haar orderboeken heeft staan. Wanneer Vietnam Airlines haar 14 toestellen binnen heeft, zal zij er 10 in eigendom houden en 4 gebruiken op basis van een leaseovereenkomst.

Toestellen bijzonder kostenefficiënt

Voor Vietnam Airlines lijkt het erop dat door de nieuwe toestellen een gunstig kostenplaatje kan ontstaan. Volgens Airbus zijn de toestellen namelijk bijzonder kostenefficiënt. Worden ze met de Boeing 787-9 vergeleken, dan zijn de onderhoudskosten 10 procent lager en is het brandstofverbruik per stoel 7 procent lager, aldus Airbus. Overigens heeft Vietnam Airlines ook van de Boeing 787-9 nog een flinke reeks toestellen in bestelling staan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *