Volkswagen heeft dieselschandaal, maar wel miljardenwinst

Je zou het niet zeggen, maar Volkswagen heeft in de eerste helft van dit jaar een miljardenwinst in de boeken kunnen zetten. Door het dieselschandaal dat in september van vorig jaar aan het licht kwam, hadden velen dit niet verwacht. Ondanks de gevolgen van het dieselschandaal, heeft het bedrijf het in de eerste helft van 2016 erg goed gedaan.

De miljardenwinst van Volkswagen: de cijfers

Exclusief eenmalige kostenposten, boekte Volkswagen in de eerste zes maanden van het jaar een operationele winst van maar liefst 7,5 miljard euro. Na de aftrek van 2,2 miljard euro aan extra voorzieningen voor juridische kosten in met name de VS, is er nog altijd een operationeel resultaat van 5,3 miljard euro over.

Niet alleen beleggers, maar ook analisten hadden niet verwacht dat Volkswagen nog zo’n hoge operationele winst zou halen na het dieselschandaal. De reden dat Volkswagen beter heeft gepresteerd dan veel analisten hadden verwacht, heeft te maken met de aantrekkende Europese automarkt. In het tweede kwartaal heeft Volkswagen veel auto’s verkocht in Europa, ondanks het dieselschandaal.

Dieselschandaal: wel invloed op imago en omzet

Het dieselschandaal heeft minder invloed op de winst van Volkswagen dan analisten gedacht hadden, maar het schandaal heeft zeker wel invloed op het imago en de omzet van het autobedrijf. Zo is het imago van het bedrijf flink achteruit gegaan door de fraude en verwacht het bedrijf een omzetdaling van 5 procent ten opzichte van vorig jaar, ook voornamelijk door het dieselschandaal. Daar komt nog bij dat Volkswagen enkele miljarden euro’s moet betalen in de nasleep van het dieselschandaal, onder andere aan juridische kosten en vergoedingen voor gedupeerde consumenten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *