Vooruitzichten voor ArcelorMittal weinig rooskleurig

ArcelorMittal, het grootste staalconcern ter wereld, wekt de indruk dat het zich nog steeds niet goed kan aanpassen aan de zwakke marktomstandigheden.

Indiase familie Mittal bezit meerderheidsbelang

Het wereldomspannende concern heeft haar hoofdzetel in Luxemburg maar wordt vooral aangestuurd vanuit Londen. Daar woont ook topman Lakshmi Mittal, die met zijn Indiase familie voor ruim 43,5 procent eigenaar is van de onderneming. Het concern in hun handen, is sinds begin jaren ’70 door overnames en fusies uitgegroeid tot haar huidige omvang.

Aanpassing aan huidige markt lijkt te haperen

Wereldwijd blijven op dit moment de prijzen voor staal nog steeds onverminderd laag. Wel lijken de staalprijzen zich op sommige plaatsen iets te stabiliseren. Dit gebeurt met name in de ontwikkelde markten. Toch blijven de kasstromen voor ArcelorMittal zwak en dit geeft beleggers de meeste reden tot zorg. Blijkbaar is het de onderneming tot nu toe niet gelukt zich voldoende aan te passen aan de gewijzigde marktomstandigheden. Verwacht wordt dat dit gevolgen kan hebben voor een aantal activiteiten van ArcelorMittal. Vooral in sommige delen van Afrika en in de vroegere Sovjetrepublieken zal het bedrijf misschien in haar activiteiten gaan snijden.

Analisten zien vooruitzichten dalen

De analyses rond ArcelorMittal zijn de afgelopen week een flink stuk verschraald. Zo verlaagde Barclays afgelopen vrijdag het koersdoel van 5,50 naar 4 euro. Wel hield de bank het advies op ‘gelijkgewogen’. Eerder in de week was dit anders bij de Amerikaanse global investment bank Jefferies. Deze bank liet haar eerder gestelde koersdoel van 5,50 euro een stuk verder zakken en kwam uit op slechts 3 euro. Ook het advies van Jefferies ging omlaag. Stond het eerst op ‘houden’, nu staat het bij Jefferies op ‘underperform’. De bank ziet voor ArcelorMittal vooral nadelen optreden door protectionistische maatregelen van diverse landen, waaronder China. Ook verwacht Jefferies dat de slechte kasstroom een negatief effect zal hebben op de koersstabiliteit van de aandelen, zeker in vergelijking tot de aandelen van branchegenoten.

Koersverloop is dalend

De toch al zwakke aandelenkoers van ArcelorMittal, toonde de afgelopen week een verder dalend verloop. Op vrijdag 15 januari sloot het aandeel op 3,05 euro.

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *