Waarin moet je investeren?

De rente is ongekend laag en de belastingen zijn ongekend hoog, dus voor spaarders met een vermogen boven de ondergrens betalen om geld te hebben. Investeren lijkt daarom slim. Maar waarin investeer je in deze tijd?

Vastgoed? Als je handig bent!

Een eerste huis kopen is nooit een slecht idee. Bedenk wel dat de lage rente een probleem met zich meebrengt: hypotheken zijn nagenoeg gratis. Dat betekent enorm veel kopers op de markt. Elke econoom weet, dat dat leidt tot hoge prijzen. Koop je een huis, weet dan dat je er lange tijd in moet zitten om je investering terug te verdienen. De enige echte buitenkansjes schuilen in kluswoningen. Weet wel dat je daar twee rechterhanden en een goede materiaalleverancier voor nodig hebt als je de prijzen niet extreem wilt laten oplopen.

Aandelen?

Sparen levert geen rendement op, maar aandelen kunnen dat zeker wel doen. Aan het beleggen in aandelen kleeft echter een nadeel: je moet weten wat je doet. Wie denkt met een leuke ‘insider tip’ het systeem te kraken en binnen te lopen, komt vaak bedrogen uit. Wat zijn dan je andere opties? Laten beleggen. Wat in dat geval weinig mensen zich realiseren, is dat je dan een deel van je rendement kwijt bent aan de beleggingsadviseur. Reken die kosten altijd mee!

Voor de avonturier

Als je wat meer lef hebt, kun je ook eens kijken naar start-ups. Er zijn verschillende websites toegespitst op investeren in start-ups, zoals Kickstarter. Ook kun je eens polsen bij vrienden en kennissen of die nog goede idee├źn hebben. Wat je in dat geval wel goed in je achterhoofd moet houden, is dat je zaken gaat doen met bekenden en dat daar haken en ogen aan zitten. Ook kan op deze manier investeren behoorlijk tijdrovend worden. Naast een fulltime baan zou dit bijvoorbeeld lastig kunnen zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *