Waarom goede geldvoornemens vaak mislukken

Het verbeteren of veranderen van de financiële situatie is voor veel mensen altijd een goed voornemen voor het nieuwe jaar. Uit onderzoek blijkt echter dat het volhouden van dit voornemen meer dan regelmatig mislukt. Het is dan ook interessant om te weten te komen waarom dit zo vaak fout gaat. Bovendien kan je dan zelf deze fouten voorkomen. Zo zorg je ervoor dat jouw financiële situatie wel beter wordt dan het voorgaande jaar. Uit de missers zijn namelijk ook tips te filteren die kunnen helpen om het juist wel vol te houden vanaf het eerste moment. Dat werkt op de volgende manier.

Wat gaat er mis?

Wat gaat er nu eigenlijk mis waardoor de voornemens mislukken? Eigenlijk is het heel simpel. Een voornemen opstellen is stap 1, maar je levenswijze erop inrichten is natuurlijk stap 2. Een goed voorbeeld is het opbouwen van een spaartegoed. Wie zich voorneemt meer te willen sparen, maar vervolgens zijn lifestyle niet aanpast, zal merken dat er aan het eind van het jaar geen stap vooruitgang is geboekt. De kosten, nodig en onnodig, zijn immers gelijk gebleven. Dit maakt het dus bijna onmogelijk om meer te sparen. Alleen een loonsverhoging of een flinke meevaller zoals lottowinst had dan kunnen helpen.

De oplossing

Voordat je in het vervolg een voornemen opstelt, is het ook belangrijk om te kijken wat je ervoor moet doen. Of het nu gaat om meer sparen, schulden aflossen, een budget opstellen of een pensioen opbouwen. De enige manier waarop je kans van slagen hebt is de manier waarbij je ook je lifestyle aanpast aan je nieuwe plannen. Meer sparen of opbouwen betekent minder uitgeven. Dat betekent dus een keer minder uiteten en meer thuis televisie kijken. Of het betekent dat je alleen nieuwe kleding koopt wanneer je een oud stuk moet vervangen door slijtage. Zo kan je nog wel even doorgaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *